Breathless – Godard

Breathless – Godard
D: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger
R: Jean-Luc Godard
Release:7 februarie 1961
Durată: 1h 30 min
Gen: Cult

În 1959 Jean Luc Godard debuta ca regizor, după ce ani buni a fost critic de film pentru revista Cahiers du Cinema. Debutul său nu a fost unul de excepţie, dar prin A bout de souffle, Godard aducea în prim plan un stil de filmare inovativ şi o peliculă folosită mai degrabă pentru fotografierea într-o lumină redusă. Aproape toate cadrele par grăbite, aproape toate cadrele au un ritm atât de alert încât îţi creează o senzaţie de agitaţie. O grabă nefirească a unui tânăr să devină rebel, să se opună unei societăţi imperfecte, o grabă care anunţă un destin tragic După acest debut mai puţin fulminat dar inovativ, Godard a început treptat să fie pe buzele tuturor. Curând vorbele sale ”all you need to make a movie is a gun and a girl au devenit istorie şi pentru că timp de 7 ani (din 1960 până în 1967) Godard realiza 15 filme pentru care este îndrăgit, apreciat, studiat şi azi.

Cu aceste cuvinte ”a gun and a girl” şi-a construit Godard şi debutul. Cu un pistol în mâinile unui tânăr rebel, un bărbat certat cu legea, Godard construieşte suspansul, ca apoi cu o tânără frumoasă de origine americană, să construiască dialoguri profunde şi să ne amintească de multe filme americane. Personajele cheie sunt doar două, Michel (interpretat de Jean Paul Belmondo) un hoţ de maşini care ucide un poliţisit şi Patricia o tânără din America cu vise măreţe privind carierea de jurnalist. Relaţia dintre cei doi e unică şi spre deosebire de alte filme de acest gen, Godard nu construieşte un personaj dominativ. El nu e cu nimic superior tinerei domnişoare, iar ea are mereu un aer misterios, boem, romantic. Cei doi trăiesc o scurtă aventură într-un oraş exploatat minunat de Godard în aproape fiecare cadru. Scurta aventură a celor se îndreaptă spre final când planurile lui de fugi în Italia sunt dejucate de tânăra domnişoară cu un aer mai mult decât misterios.

Nu am scris multe cuvinte despre acest film tocmai pentru că Godard nu este punctul meu forte. Până am să-i aprofundez operele mai bine vă invit să vizionaţi cu plăcere acest Breathless sau A bout de Souffle şi să-mi spuneţi cât de mult se aseamănă totul cu lucruri pe care le-aţi văzut în foarte multe alte filme.

Nota:9/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *