Blue Valentine

Blue Valentine
D: Ryan Gosling, Michelle Williams
R: Derek Cianfrance
Release: 29 Decembrie 2010
US Box Office: $ 6,1 M
Durată: 1 h 54 min.
Gen: Dramă, Romace

Fără romantism siropos, fără familii frumos aşezate în spatele unei vitrine inaccesibile, Blue Valentine ne introduce în intimitatea unei familii simple, o familie în care te poţi regăsi cu uşurinţă pentru că este construită atent după realitatea simplă şi dură, nu după fanteziile romantice ale unei scriitoare sau scriitor care visează la „forever after” sau la Feţi Frumoşi şi Ilene Cosânzene. Monotonia vieţii, problemele de căsnicie şi regăsirea unui sentiment de iubire care cândva a existat şi care a pus bazele relaţiei şi familiei sunt elementele de bază ale unui film dur, poate înfricoşător dacă stăm să ne gândim cât de asemănătoare este realitatea cu acest imaginar dramatic în care doi actori talentaţi nu o secundă impresia că ceea ce interpretează nu este viaţa lor.

Cele două personaje centrale sunt construite admirabil, în sensul că nici unul nu are nimic special. Ele se aseamănă poate cu mine, cu tine cu prietenul tău sau prientena ta, cu cineva cunoscut.  Sunt nişte oameni simpli, nişte oameni care au avut ambiţii, vise, au fost tineri şi nebuni şi care printr-o conjuctură nefericită au decis să devină o familie pentru că baza acesteia, iubirea nu lipsea. Din păcate, odată cu trecerea timpului acel sentiment care a pus bazele familiei este din ce în ce mai greu de întreţinut, iar la imposibilitatea întreţinerii contribuie şi nemulţumirile personale şi ideea unei vieţi mai bune.

În această confruntare dintre soţul şi soţia, dintre Dean şi Cindy deşi aş fi vrut să fiu imparţial am luat partea lui Dean. Interpretat de Gosling, Dean e un tânăr simplu, fără mari aspiraţii nu pentru că nu ar putea ci pentru că e conştient că şi o viaţă simplă poate fi suficient, e un tânăr care munceşte pentru a-şi asigura traiul şi care se îndrăgosteşte de o fată frumoasă. Chiar dacă acesta este însărcinată cu copilul altuia, Dean o susţine când nu poate să facă avort, ba chiar mai mult o ia şi de nevastă chiar dacă familia acesteia nu l-a privit niciodată ca cel mai potrivit soţ. După trecerea anilor Dean, cu aceeaşi slujbă obişnuită, îşi iubeşte fetiţa şi soţia şi încearcă din răsputeri să reaprindă sentimentul care i-a unit. Mi-a plăcut acest personaj pentru că mereu a încercat să-şi salveze familia deşi nici el nu era mulţumit de tot ce viaţa îi oferise.

De cealaltă parte Cindy, e femeia care se satură rapid de un soţ obişnuit mai ales când sanşa unei vieţi diferite i se iveşte. Ea reprezintă tiparul femeii absente, tiparul femeii care nu mai este mulţumită de cel de lângă ea şi care nu mai este dispusă să-i ofere nici măcar o şansă. Sincer, m-a enervat acest personaj pentru că mi s-a părut o ticăloasă egocentristă. Câtă vreme a avut nevoie de Dean, totul a fost minunat, dar când greutăţile ei au fost depăşite, ea nu mai e dispusă să suporte şi problemele celui faţă de care a jurat la bine şi la rău.

Regia semnată de cvasidebutantul Derek Cianfrance iese în evidenţă prin atenţia la orice detaliu ce ţine de viaţa intimă precum şi prin scena finală, când fetiţa cuplului simte că ceva nu este în regulă şi fuge după tatăl ei. Din punct de vedere actoricesc, celor doi actori principali nu am ce să le reprosez pentru că joacă atât de bine încât eşti tentat să crezi că-şi joacă viaţa.

Deşi poate părea monoton Blue Valentine e o dramă de familie, e un film dur tocmai pentru că este mult prea asemănător cu realitatea de zi cu zi. Personal vă recomand acest film şi sunt curios în care personaj vă veţi regăsi mai mult şi cui o să daţi dreptate.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
11 Comments
  1. Bogdan
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *