Blue Ruin

blue ruinBlue Ruin – blue is the warmest color

R: Jeremy Saulnier

D: Macon Balir, David Ratray

Gen: Thriller

Rating: 9/10

Blue Ruin este unul dintre filmele excelente prezente anul acesta la TIFF, un film independent apărut parcă de nicăieri și care în mod sigur va impresiona pe toți cei care iubesc tematica răzbunare. Spre deosebire de alte filme despre răzbunare, Blue Ruin are ceva aparte. Are o liniște nefirească, o multitudine de cadre statice care l-ar face mândru chiar și pe Terrence Malick și o obsesie minunată pentru culoarea Albastru. Dacă ești atent, pe toată durata filmului o să-ți dai seama că în aproape fiecare cadru se regăsește ceva albastru. Regizorul are o obsesie pentru această culoare, dar prezența ei sugerează probabil un calm nefiresc într-un context de violență și moarte.

Povestea din Blue Ruin începe în liniște, cu niște cadre lente în care un bărbat savurează o baie fierbinte. Abia după câteva secunde ne dăm seama că Dwaight e un vagabond și că a pătruns prin efracție în casa cuiva pentru a savura un lucru atât de simplu precum o baie călduță. Camera e concentrată în continuare pe acest vagabond, pentru a ne arăta ce înseamnă supraviețuirea într-o lume a vagabondajului și a solitudinii. Totul se schimbă când Dwaight este ridicat de poliție. Șeriful îi spune că asasinul părinților lui urmează să fie eliberat, cu mult timp înainte de a-și ispăși pedeapsa. Dorința de dreptate îl determină pe Dwaight să caute răzbunarea cu orice preț.

Spre deosebire de alte filme despre răzbunare, Blue Ruin nu ne prezintă drama prin care a trecut personajul principal și nici nu ne arată cruzimea criminalului. Pentru privitor criminalul e un necunoscut cu o familie violentă, o victimă a unui om care obține dreptatea prin violență într-o baie publică. Actul de răzbunare atrage după sine furia familiei celui ucis și o schimbare la nivelul personajului principal. El devine mai uman, își schimbă aspectul (se renunță la figura de vagabond) și ia legătura cu cineva din familia uitată pentru a se asigura că totul este în regulă. Când își dă seama că acțiunea a trezit un monstru care nu se va opri, Dwaight se pregătește să-i înfrunte pe toți.

BlueRuin-2014
Confruntările sunt violente și acest erou/antierou răzbunător nu are nicio legătură cu tiparul impus de cinematografia americană. E amator, e neglijent, dar știe că odată ce a pornit pe acest drum nu mai există cale de întoarcere.

Blue Ruin este un film minunat despre răzbunare, despre America rurală, prezentată dur, așa cum poate nu am mai văzut-o de la Winter’s Bone încoace. E o plăcere pentru fanii genului, dar și pentru cei care apreciază micile obsesii regizorale.

Trailer


Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *