Bloody Sunday

Bloody_Sunday_movie_posterBloody Sunday
D: James Nesbitt, Tim Pigott-Smith
R: Paul Greengrass
Theatrical Release:Oct 4, 2002
Box Office: $555,414
Durată: 1 h 50 min
Gen: Dramă/istoric

Bloody Sunday sau mascarul din Bogside este titlul pe care îl poartă duminica din 30 ianuarie 1972 când 27 de oameni ce mărşăluiau pentru apărarea drepturilor civile din Irlanda de Nord au fost împuşcaţi fără milă de trupele guvernamentale ale Regatului Unit. În regia lui Paul Greengrass, cel care a mai regizat si United 93 sau Bourne Ultimatum, Bloody Sunday este mai degrabă un documentar puţin subiectiv care acoperă desfăşurarea evenimentelor din acea zi de ianuarie.

Pe fondul creşterii activităţii IRA, Asociaţia drepturilor civile din Iranda de Nord plănuia un marş paşnic pentru a demonstra că drepturile civile nu pot fi anulate atât de uşor. În tot acest timp armata britanică se pregătea mai degrabă de luptă, decît de menţinerea ordinii. Marşul decurge normal până la un moment dat când gloanţele încept să zboare. În scurt timp faptul că oameni nevinovaţi ce purtatu batiste albe şi care încercau să-i ajute pe răniţi au fost ucişi fără milă. După terminarea masacrului soldaţii sunt supuşi unei anchete dar nu se ia nici o măsură împotriva lor. Declaraţia de presă a lui Ivan Cooper ( interpretat de James Nesbitt ) liderul asociaţei dpentru drepturile civile prezintă durul adevăr. Prin violenţă nu poţi să dai naştere decît la alte reacţii şi mai violente.

Filmul lui Paul GreeGrass este ca o filă de istorie a unui popor care a luptat zeci de ani pentru drepturile lor. Interesant este faptul că deşi nu au fost găsiţi vinovaţi mulţi oameni politici au criticat rezultatele achetei astfel că o nouă reexaminare se pare că va avea loc şi după mai 2010.
Un film emoţionat ce merită văzut de toţi cei care vor să vadă ce înseamnă o demonstraţie şi cît de uşor pot scăpa lucrurile de sub control.

Notă:8/10
Trailer

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *