Blogosfera cinefila 20

recenzie the hunger gamesPentru că The Hunger Games se află pentru a treia săptămână pe locul întâi în box office-ul american, ne-am decis ca azi la blogosfera cinefilă să vă prezint opinia blogosferei cinefile despre acest film.

Începem cu Filme şi Cărţi care enumeră câteva motive pentru a vedea filmul la cinema: “Blockbuster-ul american necesită, într-adevăr, un ecran imens, şi mai ales o tehnologie performantă in-surround. Ar fi păcat să ratezi, ca pasionat al filmelor de acţiune, fiecare detaliu vizual sau sonor al momentelor încărcate de adrenalină; sunt multe asemenea momente pe durata celor 142 de minute ale filmului.” şi în conlcuzie : “Filmul acesta trebuie văzut pentru fluxul neîntrerupt de adrenalină, pentru replicile potrivite date la momentul potrivit, şi pentru câteva întorsături scenaristice neprevăzute în carte.”

Ştefan Dobroiu are mai puţine cuvinte de laudă: “Oricât de fidel, filmul ratează câteva dintre cele mai intense momente ale cărţii, printre care şi lupta finală, şi poate părea neclar pe alocuri. În marea majoritate verosimil şi realist (chiar şi în termenii SF), are şi câteva deraieri impardonabile (apariţia ca prin minune a patrupedelor din final) şi justificate doar pentru utilizarea unor efecte speciale mai mult sau mai puţin spectaculoase. Chiar şi aşa, The Hunger Games este cât se poate de vizionabil şi are toate şansele să aducă o mulţime de fani universului creat de Suzanne Collins.

Filme Tari: “este un film despre puterea de manipulare a mass-media, despre obsesia pentru reality show-uri și vedete, lucruri care ar fi putut fi mai bine puse în valoare. În final, pentru un film de două ore și douăzeci de minute, ”The Hunger Games” nu este plictisitor, dar nici nu oferă multe momente cu adevărat inspirate. Pare să fie încă o poveste clădit după un blueprint, cu toate elementele incluse (adolescenți în prim, personaj feminin puternic, un triunghi amoros, câteva elemente fantastice, simbolism evident etc.) “

Anzhela Moives: The Hunger Games” (menajeaza spectatorul prin cenzurarea multor cadre cu violenta) nu este un film perfect, dar tinde sa fie unul dintre cele mai bune din sfera sf ale ecranizarilor dramatice recente, un film care isi merita o vizionare de peste doua ore, fara a exista riscul ca plictiseste. De mentionat o scena care va fi amintita: moartea unui personaj de doar 12 ani si mormantul improvizat”.

Raluk “Înainte de The Hunger Games, nici nu visam ca voi descrie vreodata ceva care implica vanatoare umana si morti pe capete, ca fiind “entertaining”. Ei bine, acum de-abia astept sa citesc cartile si sa apara si celelalte ecranizari. Foarte bine jucat, filmul mi-a provocat conexiuni cu multe alte opere, nu doar cinematografice (Imparatul mustelor, de exemplu)”.

La buticul cu filme şi cărţi: “Filmul își propune să fie pe lângă un fals semn de alarmă tras la porțile recesiunii și o scurtă lecție de PR și marketing. Apoi în ciuda subiectului destul de ofertant (din punct de vedere amoral) filmul (și cartea bănuiesc, deși am auzit că-i cu mult mai hardcore decât pelicula) își trasează (paradoxal) limita și conturul unui politically correctness deranjant de evident care spre final devine hilar, dacă nu penibil, unde mai pui că ultimele acorduri răsună jalnic până la piciorul metric al sonetelor shakespeariene (vezi nereușitul suicid cu mure). Iar secvența oarecum cheie a filmului menită să sublinieze instinctul înnăscut hain al puberului, e de fapt balet surd, stilizat, cosmetizat, ascuns de privirile unui public presupus pudibond.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *