Black Death

Black Death
D: Sean Bean, Eddie Redmayne
R: Christopher Smith
Theatrical Release: Jun 11, 2010
UK Box Office: £128,668
Durată: 1h 40 min.
Gen: Mister, Suspans

Discutam acum câteva zile cu Kalusen despre atmosfera pestilentă dintr-un film întunecat care a şocat o lume întreagă(Grimm Love). Se pare că de data aceasta avem de-a face cu un film – Black Death – în care atmosfera pestilentă chiar este creată de boala secolului al XIV-lea care a făcut ravagii prin Europa. Ciuma sau moartea neagră a ajuns oficial în europa în jurul anului 1347 iar răspândirea ei s-a realizat extrem de simplu într-o lume care nu cunoştea noţiunea de igiena personală sau comună.

Atmosfera pestilentă cu cadavre şi cu gropari îmbrăcaţi în echipamentul de protecţie este completată şi de una ocultă, vrăjitorească unde necromanţia se presupune că este la ea acasă. Într-un astfel de context o grupare de soldaţi de conduşi de un călugăr pornesc la drum spre un sat care şi-a îndreptat credinţa spre un demon. Obiectivul lor este capturarea vrăjitoarei, judecarea şi executarea ei, toate în speranţa îmbunării măritului domn. Călătoria este extrem de dură pentru că la tot pasul oamenii obişnuţi au devenit sălbatici care îi pedepsec dur pe toţi cei care nu au nici un fel de apărare. Ajunşi în acel sat, surpriza este iniţial mare pentru că totul este aparent normal dar prezenţa unui număr ridicat de femei le ridică totuşi semne de întrebare. Liniştea este de scurtă durată pentru că în scurt timp frumoasă dominiţa care are grijă de ei îşi arată adevărata faţă.

Chiar dacă este un film cu buget redus (am impresia că Sean Beam a venit de acasa cu costumul folosit în Stapânul Inelelor), Black Death m-a impresionat prin atmosferă şi mai ales prin duritatea lumii medievale. În acele timpuri sentimentul de securitate nu exista iar diferenţele între cei ce sunt buni şi cei ce sunt răi erau greu de făcut. Vrăjitoria era aspru pedepistă, dar problema a apărut atunci când soldaţi şi călugării obsedaţi de acest cuvânt au ucis şi torturat fără milă suflete nevinovate a căror credinţă nu avea cum să nu fie zguduită. Black Death e un film dur care are suficiente minusuri, dar cu toate acestea e un film care îţi lasă după vizionare un sentiment.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *