Black Coal, Thin Ice

black coal, thin iceBlack Coal, Thin Ice

R:Yinan Diao
D: Liao Fan, Lun Mei Gwei
Durată: 106  min
Gen: Dramă

Black coal, Thin ice e prima întâlnire de anul acesta cu Festivalul de film Transilvania. In regia lui Yinan Diao, Black coal, Thin ice, e marele câștigător al festivalului de film de la Berlin din 2014. Din păcate sala de cinema a fost aproape goală, dar chiar și așa presa acreditata și câțiva cetățeni de vârsta a treia au savurat a 13-a ediție a celui mai iubit festival de film din România. Revenind la film, vă pot spune că Black coal, Thin ice e un thriller captivant cu multe cadre statice, aparent fără nicio legătură cu povestea.

Totul începe in 1999, când mai multe rămășițe umane sunt descoperite în câteva centre de prelucrare a cărbunelui. Poliția intră pe fir, dar găsirea criminalul se anunță dificilă. Rămășițele umane au fost descoperite în aceeași zi pe o arie uriașă, astfel că teoria unui singur criminal nu prea stă în picioare. Firul epic din 1999 se termină rapid după un schimb de focuri neașteptat. Trecerea în 2004 se face printr-o scenă superbă. Fără să fim anunțați în prealabil de schimbarea ce urmează să aibă loc, suntem purtați printr-un tunel. Intrarea e in 1999 pe timpul verii, ca la ieșire să fim întâmpinați de o iarnă apărută de nicăieri. Anii au trecut greu peste Zhang Zili, detectivul responsabil cu investigația, acesta fiind acum un simplu paznic alcoolic. Apariția altor cadavre, îl determină pe acesta să-și încerce norocul. Investigația proprie îl apropie de o văduvă, o doamnă tăcută care lucrează la o curățătorie chimică. Modul în care e descoperit criminalul nu presupune mare lucru, dar scenariul crimei, complicațiile din viețile celor implicați, sunt adevărate delicii. Nimic nu e supranatural, nu există nici o legătură cu vreo sectă sau cu niște psihopați, totul e pur și simplu o poveste tristă dezvoltată superb de un scenarist cu o imaginație puternică.

Black coal

Black Coal, Thin Ice a câștigat Ursul de Aur și cel mai probabil a meritat(nu pot spune cu siguranță pentru că nu am văzut alte filme din competiție). Actorul, Fan Liao, a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, interpretarea lui fiind excelentă. Fan Liao dă viață unui personaj marcat de faptul că a greșit într-o misiune simplă, de faptul că acțiunile sale au dus la moarte unor colegii.

Black Coal, Thin Ice îți rămâne în minte datorită unor cadre simple, datorită unei lumi desprinsă din cotidian și datorită unei crime simple care dezvoltă un scenariu complicat. Filmul are un aer european și poate mai fi văzut săptămâna viitoare doar în cadrul Festivalului de film Transilvania.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *