Before Sunset

Before SunsetBefore Sunset
D: Ethan Hawke, Julie Delpy
R: Richard Linklater
Theatrical Release: 2004
Box Office: $5,563,693
Durată: 1h 20 min
Gen: romance
Continuarea unui film care a impresionat prin simplitate, complexitatea conversaţiilor şi mai ales prin finalul deschis în care fiecare privitor este îndemnat să-şi imagineze un destin fericit sau nu pentru cei doi protagonişti, pare la prima vedere o greşeală dar la o analiză mai atentă ne dăm seama de necesitatea ei. Întrebări ca: S-au întâlnit cei doi peste şase luni sau nu? Dacă nu s-au întâlnit cine a fost cel care nu a venit, îşi primesc răspunsurile foarte rapid. Nouă ani au trecut iar cei doi se revăd abia acum dar de dată acest în Paris.

Jesse este un scriitor care abia păşeşte pe culmile succesului iar pentru întreţinerea acestui succes, face turnee de promovare. Ajuns la Paris acesta răspunde la întrebările fanilor într-o mică librărie. Rapid ne dăm seama că Jesse a scris o carte despre cea mai frumoasă zi din viaţa sa pe care a petrecut-o în Vinea acum 9 ani alătrui de o tânără franţuzoaică pe care abia o cunoscuse. Maturitatea la care Jesse a ajuns peste ani este uşor de sesizat mai ales datorită răspunsurilor sale. Visurile sale fanteziste se reduc în dimensiuni pentru că şi percepţia sa optimistă despre viaţa s-a redus iar exemplul cu ideea unei cărţi a cărei acţiuni să ţină cât un cântec este extrem de relvant mai ales în contextul în care exmplifcările sale de acum nouă ani luau proproţii mondiale iar temporal se durau cel puţin un an. Spre finalul discursului Jesse o observă pe Celine. Cei doi pornesc pes trăzile Parisului încercând din nou să se cunoască şi să vadă de ce nu au reuşit să se întâlnescă în acea luna de decembrie.

Discuţiile evoluează iar cei doi îşi dau seama că deşi timpul a trecut sunt aproape la fel de nefericiţi ca acum 9 ani dar mult mai maturi, mult mai responsabili dar la fel de visători cînd vine vorba de clipele minunate pe care le-au trăit la prima întâlnire.

Maturitea celor doi actori care au ajutat la realizarea scenariului se observă, iar finalul deschis se potriveşte perfect pentru două filme care au redefinit genul romatic în cinematografia mondială.

Notă: 9,5/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *