Before Sunrise


Before Sunrise

D: Ethan Hawke, Julie Delpy
R: Richard Linklater
Theatrical Release: 1995
Durată:1h 41 min
Gen: romance

Un film romantic bun este acela care reuşeşte să depăşească barierele siropoase şi scenariile fanteziste în care se face orice pentru dragoste şi în care protagoniştii trăiesc unul pentru celălalt fără a se cunoaşte aproape deloc. Acestă reţetă este foarte rar utilizată iar filmul lui Richard Linklater nu doar că a folosit-o, ba chiar a îmbunătăţit-o. Cu un scenariu foarte bine pus la punct şi cu o locaţie de deşfăşurare a acţiunii mirifică, filmul lui Linklater se bazează extrem de mult pe complexitatea dialogului dintre personaje şi pe muzica ambientală care însoţeşte momentele de linişte.

Acţiunea filmului se desfăşoară pe parcursul a 24 de ore având în prim plan doi tineri care se cunosc întîmplător într-un tren care se îndreaptă spre Paris via Viena. El, Jesse ( Ethan Hakwe ) o cunoşte pe Celine ( July Deply ), o tânără care tocmai se întorcea de la Budapesta. Discuţiile avansează iar Jesse o convige să coboare cu el în Viena şi să petreacă o zi hoinărind prin oraş, povestind şi admirând frumuseţile unei lumi ce prinde viaţă noaptea iar dimineaţa parcă nici nu ar fi existat. Dialogul dintre cei doi contiună iar privitorul asistă la discuţii sincere şi nevinovate despre ce înseamnă frumuseţea copilăriei, adolescenţa, prima dragoste, suferinţa despărţirii de cel drag şi moartea. Pe tot parcursul serii suntem purtaţi printr-o serie de locaţii care cu uşurinţă pot forma un mic colţ de rai. Trecem rând pe rând, printr-un cimitir unde sunt îngropaţi cei pea care Dunărea i-a înghiţit, apoi ne sunt prezentate pe fugă cîteva monumente ahitecturale, barurile şi stăduţele pline de turişti ale Vienei. Discuţiile dintre cele două personaje par atît de reale încît nu cred că este cineva care nu se regăseşte puţin în cei doi. Noaptea se sfârşeşte iar razele soarelui de dimineaţă scot la iveală un oraş liniştit. Despărţirea vine inevitabil dar promisiunea revederii crează un final deschis iar personajele scapă cu acestă ocazie de gândul apăsător al faptului că nu au încercat mai mult.

Toate discuţiile sunt memorabile dar parcă amintirea lui Jesse despre cum şi-a văzut bunica moartă printr-un curcubeu şi teoria despre sufletele lumii şi reîncarnare sunt cu adevărat impresionante.

Deşi la începutul carierei, cei doi actori au făcut roluri memorabile şi au interpretat cu o asemenea dezinvoltură, încât eşti tentat să crezi că Linklater a făcut filmul fără ca cei doi să ştie că sunt filmaţi. Fără exagerări romantice, fără scene de sex şi fără intervenţii stupide ale unui destin ipocrit, filmul ne prezintă o călătorie prin inima unui oraş cu ajutorul cuvintelor şi a unor elemente ( cititoarea în palmă, actorii amatori de pe pod şi poetul de pe malul Dunării ) care nu au făcut altceva decât să dea şi mai multă veridicitate scenelor. Coloană sonoră se adaptează perfect cu spaţialitatea şi profunzimea discuţiilor. Un film romatic cu totul deosebit care nu ar trebui ratat de niciun cinefil.

Notă: 10/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *