Beautiful

Beautiful
D: Su-yeon Cha, Myeong-soo Choi
R: Jae-Hong Jeon, Ki-duk Kim
Release: 2008
Durată: 1 h 28 min.
Gen: Dramă

Beautiful îţi dă deseori impresia că urmăreşti o pildă, o poveste moralizatoare despre frumusețea fizică şi blestemele ei. Această abordare este una simplă, suficientă pentru un spectator necunoscător, dar pentru că în esenţă este vorba de Ki-duk, lucrurile nu mai sunt aşa de simple. Recunoscut pentru portretizarea femeii ba în rol de victimă(Bad Guy), ba în rol de „târfă scară” (citat împrumutat de la Adina), Ki-duk (scenarist aici) nu se lasă mai prejos nici de data acesta şi creează o femei frumoasă, unică specială prin frumuseţea ei. Conştientă de avantajele trupeşti, Eun-young nu-şi împarte calităţile cu cei din jur, dar în scurt timp frumuseţea se întoarce împotriva ei.

Mai întâi singura prietenă o părăsite pentru că iubitul ei dezvoltă o obsesie faţa de Eun. Blestemul se adânceşte şi unul din admiratori, sătul de atâta ignoranţă cedează, năvăleşte peste ea şi o violează.

Agresiunea are un impact puternic asupra lui Eun-Young care începe să conştientizeze că frumuseţea ei, este un blestem. Dornică să scape de ceea ce i-a provocat numai durere, Young încearcă să modifice trupul şi aspectul fizic folosindu-se de alimentaţie. Într-o primă fază încearcă să pună câteva kilograme, dar pentru că nu reuşeşte trece la cealaltă extremă şi încercă să slăbească exagerat de mult pentru a deveni un schelet ambulant. Nebunia, se instalează treptat şi monstrul ce i-a provocat un coşmar atunci când a violat-o i se instalează în minte şi o atacă din nou. Halucinaţiile o transformă într-un pericol, dar Ki-duk care grijă să ne ofere un final grandios, care spală începutul șovăielnic.

Povestea nu e tocmai cea mai bună creaţie a marelui regizor, dar ceea ce mi-a plăcut foarte mult a fost tipologia personajul negativ. Ki-duk îl construieşte aproape la fel ca altă data. Primul este violatorul, un om simplu, obsedat de frumuseţea lui Young şi care nu mai rezistă. Conştient de ceea ce-a făcut îi oferă victimei actele sale, dar apoi văzând că nimeni nu vine după el, se predă singur. Al doilea bad guy e nevinovat, e diferit faţă de ceilalţi bărbaţi obsedaţi de frumuseţea ei, dar treptat şi acesta cade în capcana acestui cântec de sirenă. Când totul este pierdut, acesta reacţionează, iar consecinţele şi faptele sunt surprinzătoare.

Prin Beautiful Ki-duk ne-a arătat o altă faţă a frumuseţii, ne-a arătat un blestem care te urmăreşte, te transformă şi în final te distruge. Pentru modul în care a fost construit finalul, recomand filmul tuturor fanilor acestui mare regizor, dar şi celor care vor să vadă o pildă modernă tragică.

Powered by Adina

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments
 1. Adriana
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *