Beautiful boy

Beautiful Boy
D: Michael Sheen, Maria Bello
R: Shawn Ku
Release: 3 Iunie 2011
Durată: 1 h 40 min.
Gen: Drama

Am devenit fan Michael Sheen după prestaţia fără cusur oferită de acesta în Frost/Nixon. De atunci actorul a mai avut câteva roluri bune (The Damend United şi chiar cel din Untinkable), dar nici unul nu l-a întrebuinţat la adevărata sa valoare. Ei bine la finalul lui 2010, Beautiful boy l-a scos din nou în prim plan pe acest actor deosebit de talentat, numai că în esenţa drama unei familii care-şi pierde singurul fiu nu a transmis foarte multe sentimente. Problema mare nu e interpretarea, ci faptul că filmul poate fi asemănat foarte tare cu The Rabbit Hole. Dacă acolo Nicole Kidman e fenomenală iar Eckhart doar decent, aici rolurile sunt inversate. Sheen străluceşte cu tristeţea sa, cu apatia şi privirea pierdută, iar Maria Bello e prea seacă pentru a impresiona. Povestea e diferită doar la detalii pentru că aici copilul cuplului nu e tocmai un băieţel nevinovat mort într-un accident.

El e un adolescent depresiv, un adolescent fără prieteni neînţeles de nimeni decis să-şi încheie socotelile cu viaţa. După o conversaţie banală, probabil pe care foarte mulţi dintre noi o avem cu proprii părinţii, acest băiat ”minunat” se decide să intre în clasă peste colegii săi, să deschidă focul şi apoi să-şi elibereze presiunea din creier cu un glonţ. Scenele nu ne sunt arătate așa că dramatismul şi violenţa lor e gradată în funcţie de imaginaţia fiecăruia.

Când doi poliţişti bat la uşa celor doi soţi, inevitabilul se produce, dar veştile aduse sunt mult mai proaste decât cei doi soţi şi-au imaginat. Iniţial senzaţia de suferinţă nu pare foarte reală, iar popasul în casa unor rude e destul de plictisitor. Drama se adânceşte iar răutatea, durerea şi reproşurile ies la suprafaţă. Schimbul de replici dintre cele două personaje e momentul cel mai bun al filmului, dar restul e tăcere dureroasă.


Drama a doi soţi plictisiţi unul de altul, cu vieţi monotone, depresive aproape, nu e foarte convingătoare. În viaţa lor de cuplu, schimbările nu erau preconizate dacă fiul lor nu făcea grozăvia ce l-a adus în prim planul medie. După aceste evenimente fiecare are timp să mediteze, să sufere, să scoată la suprafaţă tot ce l-a răpus, întristat, oprit de la fericire. Din păcate şi după ce totul iese din dulap, starea de bine îi ocoleşte în continuare.

Ideea de a prezenta o drama din perspective părinţilor trăgătorului a fost o opţiune interesantă, dar parcă roluri create pentru cei doi actori meritau o aprofundare mai adâncă. Explicaţii pentru gestul nebun nu primim, dar înţelegem că vina nu e a părinţilor şi că uneori nimeni nu poate fi îngreunat cu o astfel de povară.

Dacă această dramă nu s-ar fi lansat după Rabbit Hole poate că succesul ar fi fost mai mare, dar aşa asemănările au îndepărtat mulţi cinefili nepregătiţi să revadă ceva încet, apăsător şi strălucitor doar când vine vorba de unele momente de actorie.

Notă:7.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *