Beasts of the Southern Wild

Beasts of the southern wildBeasts of the Southern Wild, 2012

By Anca G

Beasts of the Southern Wild a ieșit în față la Sundance, ca mai apoi să capete 4 nominalizări la premiile Oscar. Povestea e spusă prin ochii micuței Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) care trăiește cu tatăl său în mlaștina Bathtub, o comunitate de oameni fără vreun traseu în viață, fără țeluri mărețe, fără școală, fără serviciu. Singura lor dorință e să supraviețuiască. Nu e un trai frumos și mai ales, nu e deloc ușor. Hushpuppy n-are ceea ce un copil de vârsta ei ar considera normal să aibă. În loc de dulciuri și mâncare gătită, ea savurează câte-o găină friptă sumar de tatăl ei pe un grătar improvizat, câte-o fleică de crocodil, sau niște raci apetisanți. Yummy. Felul cum a fost obișnuită să trăiască o determină să nu-și dorească normalitatea noastră. Acolo, în casa ei improvizată din lemne și cutii de carton, are libertatea pe care oamenii marilor orașe nici nu și-o pot închipui.

Miss Bathsheba (Gina Montana) ține copiilor din Bathtub loc de învățătoare, dar materia pe care o predă este adaptată condițiilor din mlaștină. Permanent, ea face referire la pericolul care-i paște: o inundație ar putea veni în orice moment în urma unei ploi mai serioase, iar mlaștina ar deveni un lac imens care ar înghiți casele tuturor locuitorilor din zonă. Hushpuppy are atunci viziunea oamenilor preistorici, supuși hazardului, se identifică cu ei. Așteaptă ca, din moment în moment, să-i înghită apele, și bizonii uriași să se hrănească cu trupurile lor, căci bizonii sunt, în ochii copilului, cel mai mare pericol al pământului, fiare fără conștiință, care și-ar devora până și părinții pentru supraviețuire.

Cum de ce ți-e frică, de-aia nu scapi, necazul se produce. Se anunță furtuna. Cei mai raționali ai mlaștinii își încarcă lucrurile în mașini și pleacă. Tatăl, Wink, călit și obișnuit să înfrunte necazurile vieții, își forțează odrasla (și câțiva vecini mai mult sau mai puțin beți) să rămână. Hushpuppy este educată de tatăl ei în stil spartan. E o bestie și trebuie să se antreneze să devină, din pradă, prădător. Oamenii preistorici se temeau de hazarduri. Hushpuppy e învățată să le înfrunte.

Odată cu primele picături de ploaie, devine și mai clar traseul inițiatic al lui Hushpuppy, în care fata va învăța să înfrunte „bizonii” mlaștinii Bathtub.

Filmul e o poveste alegorică despre curaj și devenire. Hushpuppy e cel mai simpatic personaj-copil care se crede stăpânul fiarelor de la Mowgli încoace. Chiar dacă ideea care stă la baza construcției sale e răsuflată (în ultimul timp vedem prin lista nominalizărilor/câștigătorilor numai fetițe de-o șchioapă, dar cu un curaj enorm, iar vârsta lor scade de la un an la altul), n-ai cum să rămâi nemișcat în fața comportamentelor ei.

Realist e comportamentul oamenilor din mlaștină. Noi, românii, am mai văzut așa ceva pe la TV în timpul inundațiilor. Ți se pare incredibil ca un tată să-și țină copilul cu forța într-un loc despre care știe că nu ar avea nicio șansă în fața inundației. Exagerarea, însă, are rostul ei, căci fără ea nu ar funcționa alegoria, iar traseul inițiatic ar avea un impact mult mai slab.

Vizual, Beasts of the Southern Wild ia ochii. Imaginea bizonilor supradimensionați care calcă în picioare civilizația își atinge scopul de a impresiona, dar scenele cu calota glaciară topindu-se par extrase dintr-un documentar școlar. De remarcat e rolul fetiței, precum și replicile ei à la Nică.

Beasts of the Southern wild e un film bun, dar listele în care e încadrat sunt copleșitoare. E Argo pe-acolo, pipăl! 7/10

Trailer Beasts of the southern wild

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *