Beasts of No Nation (2015)

beastBeasts of No Nation (2015) : puternic, brutal

Cary Joji Fukunaga, un nume de care cu siguranță vom mai auzi în viitor. De fapt, sper să auzim, fiindcă ar fi un mare păcat ca talentul acestui regizor să nu fie apreciat la adevărata lui valoare. Prima oară, la fel ca mulți dintre voi cred, am aflat de Fukunaga prin True Detective (2014-), unde primul sezon este regizat de el. De la primul episod și până la ultimul, am fost complet absorbit de tehnica regizorului și din reflex parcă am început să caut și alte filme făcute de el. Din păcate nu am văzut încă Sin Nombre (2009) și Jane Eyre (2011), însă, cel puțin la al doilea, din ce am citit toată lumea laudă imaginea și stilul regizoral. Acestea sunt și elementele care te vor încânta cel mai mult la Fukunaga. Filmele sale au ceva unic, ceva ce le face ușor de recunoscut. Și pentru că voiam să mă conving pe deplin de talentul regizorului, am așteptat cu nerăbdare să văd cel mai nou film al său, Beasts of No Nation (2015).

Recunosc, povestea filmului nu este una tocmai pe placul meu. Agu (Abraham Attah) este un băiețel care duce o viață liniștită într-un sat african anonim alături de familia sa. Viața lui se va schimba dramatic atunci când mama (Ama K. Abebrese) și sora sa (Vera Nyarkoah Antwi) sunt obligate să plece în capitală pentru a fi în siguranță. Trupele trimise de guvern îi ucid tatăl (Kobina Amissah-Sam) și fratele (Francis Weddey), doar Agu reușește să scape și fuge în pădure unde trebuie să se descurce de unul singur. Însă, în jungla africană, dă peste Comandantul (Idris Elba) trupelor revoluționare NDF (National Defence Forces) care îl va recruta în grupul său. Ceea ce urmează este destul de greu de imaginat. Viața lui Agu nu va mai fi niciodată la fel, băiețelul transformându-se cu fiecare minut într-un ucigaș barbar cu sânge rece.

Trebuie să menționez că a trecut foarte mult timp de când nu m-am mai uitat la un film despre război. Nu este subiectul meu favorit și nu eram foarte nerăbdător să aud țipete și împușcături, să văd sânge și morți sau conducători nebuni. Dar pentru Fukunaga i-am dat o șansă filmului. Și a fost una dintre cele mai bune decizii pe care puteam să le iau.

beasts-of-no-nation

Și aici a intervenit „efectul True Detective”, regizorul are un subiect care s-a exploatat în multe filme și reușește să-l transpună într-un mod original. Beasts of No Nation nu este doar o poveste despre un război, este o poveste despre un război spusă de Fukunaga. Regia, scenariul adaptat după romanul cu același nume scris de Uzodinma Iweala, imaginea, toate se află sub controlul său. Ce a ieșit? Ceva poate nu memorabil, dar cu siguranță foarte plăcut de privit (nu mă refer aici la unele scene de violență extremă) și mai bun decât 90% din filmele produse în ultimul timp.

Lăsând puțin la o parte imaginea, nu pot să nu remarc și să laud interpretarea actorilor din rolurile principale. La Elba nu aveam niciun dubiu, Attah în schimb a fost o surpriză fenomenală. Nu sunt exagerate afirmațiile de pe IMDB sau alte site-uri de profil care îi consideră interpretarea printre cele mai bune făcute vreodată de un copil într-un film. Băiatul este pur și simplu incredibil. Cum reușește să ducă în spate un rol, în opinia mea, foarte dificil. Cum, deși este doar un copil, îi dă personajului profunzimea și autenticitatea necesare pentru a-i putea lua drama în serios. Transformarea sa, de la copilul inocent din început, copilul care plângea după mamă, la ucigașul tăcut din final, la războinicul care întâlnește moartea la fiecare pas, este foarte dificil de privit. Iar Fukunaga nu își menajează publicul deloc. Duritatea și cruzimea unor scene au reușit să ma şocheze chiar și pe mine, care sunt oarecum obișnuit cu violența filmelor de război. Apoi, nu pot să nu spun nimic despre Elba. Actorul, pe care l-am văzut prima oară în The Wire (2002-2008), mi-a confirmat toate așteptările. Portretizarea comandantului fără scrupule, pentru mine, va rămâne un rol memorabil. Comandantul este jucat perfect. Prezența sa puternică ne face să-l vedem foarte ușor ca pe un tată pentru armata sa tânără. De altfel, putem afirma că el chiar capătă un astfel de statut pentru Agu și pentru ceilalți soldați. El este conducătorul, liderul, cel care le știe pe toate, cel mai bun, o figură paternă și carismatică, un veritabil dictator.

idris

Și toate acestea le vedem într-o imagine excelentă. Este o părere pur subiectivă, însă eu iubesc stilul lui Fukunaga. Mi se pare că este altceva, are personalitate, este unic, poți să-l recunoşti ușor, este o prezență foarte plăcută în peisajul cinematografic mondial. Îmi e greu să aleg un singur moment remarcabil în acest sens. Toate scenele în care este filmată vegetația din jungla africană, faza în care drogurile schimbă percepția lui Agu asupra mediului, cadrul cu tranșeele din final în care culoarea de un maro intens a pământului nu are cum să nu îți încânte privirea, bombardamentul nocturn din pădure, cu exploziile asemenea unor artificii. Nu am cum să aleg un singur moment, fiindcă din acest punct de vedere, filmul a fost ireproșabil.

Beasts of No Nation, poate să fie un film puțin prea dur, dar acea violență nu este una absurdă, pusă doar ca să şocheze, și de aceea are recomandarea mea. Totuși, priviți-l cu grijă și cu o minte cât mai deschisă. Filmul este cu siguranță una dintre cele mai bune producții despre război făcute în secolul douăzeci și unu, însă dacă acest subiect nu este pe placul vostru, mai bine nu vă uitați la el.

NOTA : 8.5

Articol scris de Andrei Geornoiu – https://andrewgfilms.wordpress.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *