Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

batmanvsupermanBatman v Superman: Dawn of Justice (2016) – prea ușor, previzibil

Cu o publicitate așa răsunătoare, ca lui Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), era aproape imposibil să nu auzi de el. Cred că inclusiv cei care nu sunt urmăritori ai filmelor cu supereroi trebuie să fi auzit în ultima vreme de cel mai nou film al lui Zack Snyder. De aceea probabil unii îl așteptau cu nerăbdare și multe așteptări, alții atrași doar de popularitatea subiectului și alții, mai indiferenți, mai puțin entuziasmați, l-au văzut încă de la început doar ca pe un mod satisfăcător, chiar plăcut, de a se relaxa într-o zi în care nu ai chef să îți soliciți foarte mult mintea. Și privit din perspectiva celor din urmă, filmul este o reușită.

Poveștile, originea celor doi supereroi, sunt arhicunoscute, nu cred că nume precum Bruce Wayne (Ben Affleck) sau Clark Kent (Henry Cavill) reprezintă un mister pentru cineva. Totuși, acest episod prezentat în film, nu știu cât de bine este cunoscut de public, spre exemplu, eu nefiind un fan al benzilor desenate, habar nu aveam că cei doi, Batman și Superman, sunt aduși împreună drept inamici într-o poveste, la un moment dat. Da, în mare parte despre asta este vorba. Deranjat de pagubele provocate de Superman, de viețile pierdute în distrugerile cauzate de luptele sale, Bruce decide că o ființă cu astfel de putere trebuie să fie neutralizată. Iar o bună parte din film acesta și-o petrece căutând informații despre cum să ajungă la această ființă și despre slăbiciunile sale. Astfel află despre Lex Luthor (Jesse Eisenberg), despre kriptonită și într-un final îl va confrunta pe zeul fals mult vânat. Această luptă nu va dura mult, căci un alt pericol, mult mai mare, apare, iar cei doi sunt nevoiți să treacă peste neînțelegerile avute și să lucreze împreună pentru a învinge.

Probabil pare că v-am dat prea multe detalii, dar exact aceleași lucruri le-ați fi știut dacă urmăreați trailerele apărute înainte de lansarea filmului. Ne aflăm aici în situația în care o mare parte din motivația de a vedea filmul și de a fi surprins de acesta s-a risipit din cauza acestor trailere mult prea detaliate. De sigur, fanii benzilor desenate cu siguranță erau cunoscători ai poveștii, dar noi, restul, care nu suntem atât de familiarizaţi cu lumea supereroilor, am fi preferat să ni se lase ocazia de a fi surprinși.

Accentuez acest aspect, deoarece filmul nu are foarte multe atuuri și ar fi trebuit să profite de orice caracteristică putea să îl ajute. O problemă majoră ar fi lipsa unei acțiuni consistente în prima oră de vizionare. Iar dacă vă așteptați ca aceasta să fie compensată printr-o dezvoltare mai complexă a personajelor, atunci veți fi dezamăgiți. Snyder pare că amână cât mai mult momentul confruntării celor doi. Ne prezintă din nou mult cunoscuta poveste tristă a lui Bruce Wayne, pentru ca la un moment dat să privim din unghiul subiectiv al acestuia distrugerile provocate de Superman. Apoi, pentru a face dreptate, Bruce începe să caute orice informație o poate găsi despre acest extraterestru și slăbiciunile sale. În același peisaj întunecat apare și un Luthor cu gesturi extravagante care dintr-un motiv nu foarte clar îl urăște pe Superman și vrea să îl distrugă. Toate acestea fiind din când în când întretăiate de momente onirice ale cavalerului întunecat al căror sens încă se vrea căutat.

batman-vs-superman-trailer-screengrab-24

Și totuși, cum e mult așteptata luptă? Bună și satisfăcătoare, poate puțin scurtă pentru cât suntem lăsați să o așteptăm. De fapt, la fel aș putea spune despre toate momentele de acțiune din film, mai puțin cele ale lui Batman, unde am fost plăcut surprins de coregrafie și o violență neprevăzută bine dozată. În aceeași direcție avem și confruntarea cu adversarul final, invincibilul Doomsday, care oferă minute bune de acțiune neîntreruptă și care, cel puțin în cazul meu, a fost furată de Wonder Woman (Gal Gadot), minunata amazoană lăsându-i în umbră pe cei doi parteneri.

La capitolele tehnice, Snyder stă cel mai bine. Avem din nou acea imagine întunecată, care întotdeauna a fost pe placul meu combinată cu niște efecte speciale ireproșabile. Însă aspectele estetice nu sunt suficiente pentru a distrage atenția spectatorului de la neajunsurile filmului. Nici măcar actorii, care fac o treabă foarte bună nu reușesc să salveze povestea. Batman v Superman se simte incomplet și foarte previzibil, îi dă pe tavă totul spectatorului în schimbul pierderii tensiunii aproape în totalitate.

batman-v-superman-trailer-screengrab-11

Acum concluzia din începutul meu este mai evidentă. Snyder face un film extrem de simplu, nu exploatează la potențialul maxim povestea, ci o lasă doar la un nivel de suprafață. Filmul său, ca mai tot ce a făcut în ultima vreme, este doar aspect fără substanță. Ceea ce îl face potrivit pentru zilele în care tot ce vrei e să nu fi solicitat prea mult și astfel să te relaxezi. Cu multe explozii, muzică epică și câțiva pumni bine aruncați, Batman v Superman te poate ține ocupat cele aproape două ore și jumătate, păcat că după mai nimic din film nu îți va rămâne în minte.

Filmul este distribuit de Freeman Entertainment și a intrat în cinematografe din 25 martie

Articol scris de Andrei Geornoiu – https://andrewgfilms.wordpress.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.5/10 (2 votes cast)
Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), 1.5 out of 10 based on 2 ratings
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *