Baraka

Baraka-posterBaraka
R: Ron Fricke
Release: 1993
Durată: 1 h 36 min.
Gen: Documentar

Nu ştiam de existenţa acestui documentar, dar noroc cu Luka care l-a menţionat în lista ei de filme repetitive. Fără cuvinte dar cu o muzică meditativă, Barka este un documentar realizat parcă din cele mai frumoase wallpaper-uri mişcătoare ale lumii. Debutul de prezintă infinitul verticalei terestre cu Himlaya în prima plan. Apoi se coboară undeva spre orizontala terestră, dar se insistă asupra spiritualităţii acestei lumii. Rând pe rând sunt prezentate cadre cu temple sau biserici, cu oameni aflaţi în rugăciune, iar muzica aleasă are menirea de a te transpune în aceea stare de meditaţie.

Frumuseţea naturală a locurilor alese şi a fenomenelor naturale este copleşitoare. Cu cât cadrele se dezvoltă cu atât ai impresia că natura te prinde din urmă, că peste tine vine o furtună, o pătură de nori, un apus sau un răsărit, o nouă zi însorită sau una mohorâtă.

Pe lângă frumuseţea naturală a locurilor, realizatorii documentarului au mai ilustrat şi frumuseţea primitivă a unei lumi lipsită de tehnologie, a unei lumi nemodificată de timpul istoric şi de evoluţia tehnologiei. În contrast cu aceasta, privitorul este bombardat de zone supra aglomerate, de o lume mereu agitată, de o lume pe fuga…

După vreo oră plină de cadre impresionante prin frumuseţe naturală, se trece la cadre pline de sărăcie (groapa de gunoi a Calcuttei şi numărul mare de oameni care scormonesc după resturi) la cadre ce te afectează datorită amprentei pe care războiul şi politicul o are asupra lor.

Baraka e un film despre frumuseţea planetei, despre frumuseţea unei lumi care ne înconjoară. Regia, montajul şi sunetul sunt perfecte, iar vizionarea filmului e ca un vis, ca un promo lung de promovare a unei zone turistice (numai că zona este lumea întreagă) într-un concurs. Mesajul filmului este clar – respectă planeta şi apreciaz-o pentru tot ce îţi oferă zilnic- numai că impactul asupra publicului s-a rezumat şi se va rezuma doar la impresie artistică.

Câteva locaţii surprinse:
Izvoarele fierbinti – Nagano, Japonia
Templul Pasupati – Kathmandu, Nepal
Zidul Plangerii – Jerusalem, Israel
Altarul lui Muhammad – Mecca, Arabia Saudita
Gradina de pietre Zen Karesansui – Kyoto, Japonia
Big Sur – California, SUA
Templul Preah Khan – Angkor, Cambodgia
Templul Prambanan – Java, Indonezia
Kecak ( cantecul barbatilor balinezi ) -Bali, Indonezia
Parcul National Puuoo – Hawaii
Lacul Natron – Tanzania
Padure tropicala – Brazilia
Ciudad Blanca, Cemeterio general – Guyaquil, Ecuador
Marea Moschee – Mecca, Arabia Saudita
Terminalul Grand Central – New-York, Sua
Sao Joao Avenue – San Paolo, Brazilia
Konzetrationslager – Auschwitz, Polonia
Tianenman Square – Beijing, China
Dasaswameth Ghat – Varanasi, India
Raul Gange – India
Masaai Mara – Kenya
Dervisii rotitori – Istambul, Turcia
Mausoleul lui Shah-e-Cherach , Shiraz – Iran
Angkor Wat – Cambodgia

Powered by Luka

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *