Attack the block

Attack the block
D: John Boyega, Jodie Whittaker, Alex Esmail
R: Joe Cornish
Release: 29 Iulie 2011
US Box Office:$0.9 M
Durată: 1 h 27 min.
Gen: Aventuri, Comedie, Horror

Attack the block este cea mai bună comedie sf. din ultima vreme, chiar dacă este un film cu extratereştrii. Regizat de Joe Cornish, omul responsabil şi cu umorul negru din Hot Fuzz, Attack the block este probabil cel mai bun film cu o invazie extraterestră de la Gremlins încoace.  Anumite asemănări între Crittes, Gremlins şi această modernă comedie sf. se pot observa uşor – invazia de mici dimensiuni, creaturi oarecum asemănătoare, fuga continuă dar niciodată extinsă la o lume exterioară mai mare… – , numai că, spre deosebire de clasice, filmul lui Cornish adaptează ideea unei invazii la o lume modernă de mici dimensiuni, o lume oarecum privată, dominată de o gaşcă de cartier, un traficant de droguri, un pierde vară şi de simpli ei locuitori – în cazul acesta o asistentă. Deşi are un iz amatoricesc, Attack the block este bine regizat şi deseori scenariul îţi pregăteşte câteva surprize.

În debutul filmului facem cunoştinţă cu tânără asistentă ce se întoarce acasă, şi cu o gaşcă de cartier formată din câţiva băieţaşi de maxim 16 ani. Sub ameninţarea unui cuţit, gaşca de cartier o tâlhăreşte pe asistentă, dar infracţiunea este întreruptă de un incident bizar. O creatură pitică, ciudată şi urâtă venită din înălţimea cerului se prăbușește peste o maşină şi apoi încearcă să fugă. Minunaţi de urâţenia creaturii, gaşca de cartier condusă de Moses, un băiat matur pentru cei 15 ani ai săi, o urmăresc, o încolţesc şi apoi o transformă în trofeu. Creatura pitic şi urâtă nu ar trebuie să sperie pe nimeni, numai că la câteva ore după incident din cerul înstelat se prăbuşesc altfel de extratereştri. Mai mari şi mai urâţi, cu dinţi fosforescenţi, extratereştri păroşi pornesc prin cartier pe urmele băieţilor, iar aceştia se văd nevoiţi să le înfrunte pentru a supravieţui.

Pentru a-şi coordona poveste cu titlul filmului, Cornish are grijă să reducă rapid desfășurarea acţiunii de la spaţialitatea unu cartier, la un singur bloc uriaş în care adolescenţii, alături de asistenta tâlhărită se vor lupta pentru supravieţuire. Din fericire invazia, lupta şi victimele primesc explicaţii logice, iar în tot acest haos, regizorul merită felicitat pentru că a reuşit să insereze subtil probleme sociale şi relația băieţilor de cartier cu autorităţile.

Distribuţia este în marea ei majoritatea anonimă, singurul cunoscut fiind Nick Frost, dar care are un rol lipsit de importanţă. Cu toate acestea, Attack the block e o mică capodoperă, un film comic, inteligent care a reînviat atmosfera sf-urile din anii 80 şi a demonstrat anonimatul poate cuprinde plăcut.

Powered by Klausen

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *