Apollo 18

Apollo 18
D: Warren Christie, Lloyd Owen, Ryan Robbins
R: Gonzalo López-Gallego
Release: 2 septembrie 2011
US Box Office: $17,7 M
Durată: 1 h 26 min.
Gen: Horror

Filmele bazate pe found footage au avut mai mereu un impact mai mare la public decât filmele horror obişnuite pentru că-ţi oferă un sâmbure de realitate de care te poţi agăţa mai ales dacă eşti pasionat de teorii ale conspiraţiei. Succesul acestui gen de film a început cu celebrul Blair Witch project şi a continuat aproape an de an cu cel puţin un astfel de film. Din păcate filmele found footage as aseamănă foarte mult şi exploatează fenomene posibile, dar rămase până acum la nivelul de mit sau poveste de groază. Dacă Blair Witch project exploata frica de păduri uriaşe şi pustii şi de vrăjitoare, Paranormal Activity exploata frica de spirite întoarse din lumea celor morţi. Ca să nu o lungim foarte mult, esenţa acestor filme se reduce la exploatarea unor mituri.

Apollo 18 în regia lui Gonzalo López-Gallego este un astfel de film, numai că locaţia îi oferă o seriozitatea mai mare. Peisajul lunar şi cadrele cu activitatea a doi astronauţi aflați într-o misiune secretă pe lună sunt convingătoare, dar povestea începe să treacă graniţele spre sf. când camerele de filmat înregistrează mişcări. Neştiind ce s-a întâmplat cu o câteva ore înainte, cei doi astronauţi îşi continuă misiunea şi, spre surpinderea lor găsesc o navetă rusească abandonată şi un astronaut mort, cel mai probabil ucis. Tensiunea creşte, frica se observă pe faţa celor doi protagonişti şi panica îi cuprinde cu adevărat când unul dintre ei se trezeşte cu un extraterestru în costum. Scenariul din Alien este împrumutat şi povestea capătă doar aspect de Alien cu gust de Shining când unul dintre personaje încercă să-l imite pe Jack Nicholson.

Interpretare e bunicică, ambii actori reuşind să transmită destul de bine sentimentul de singurătate, apoi panica, frica şi în cele din urmă disperarea. Efectele speciale nu sunt grozave, dar ideea de extratereştri metamorfozaţi în pietriş lunar a fost destul de reuşită. Dacă ideea de film bazat pe found footage stătea mai bine în picioare – cum naiba au realizat ăștia un film cu imagini găsite dacă nimeni n-a mai fost pe lună – impactul putea fi mai mare. Aşa Apollo 18 e un thriller-horror bine filmat cu priză bună la fanii genului.

Notă:6/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *