Another year

Another Year
D: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen
R: Mike Leigh
Release: Decembrie 2010
US Box Office:$ 3.2 M
Durată: 2 h 9 min.
Gen:Dramă

Regizat de Mike Leigh, Another year este o dramă, nu o comedie cum este catalogat de multe site-uri de specialitate. Este o dramă a oamenilor nefericiţi trecuţi de vârsta de 50 de ani, ce se învârtesc în jurul unui cuplu împlinit. Filmul este bine structurat şi urmăreşte fericitul cuplu alături de cei nefericiţi de lângă ei pe perioada celor patru anotimpuri dintr-un an. Asemănarea cu Spring, Summer, Autmn, Winter and Spring la structură este doar la suprafaţă, pentru că spre deosebire de Ki Duk, care ne prezintă anotimpurile ca perioade importante din viaţa unui om, Leigh optează pentru anumită stări sufleteşti specifice unei perioade din viaţă, când lucrurile nu mai sunt privite din perspective tinereţii.

Timp de două ore spectatorul observă stări emoţionale, psihicul uman în raport cu diferite situaţii. Vedem depresia cauzată de vârsta a treia, vedem agitaţia, gelozia şi un comportament copilăresc, supărarea cauzată de un deces, toate în esenţă fiind rezultatele singurătăţii şi a trecerii timpului. Personajele centrale sunt doi bătrânei Tom şi Gerri, un cuplu fericit sprijin pentru prietenii lor apropiaţi, dar mereu nefericiţi. Căminul lor e loc de pelerinaj, locul unde sufletele triste se adună pentru o picătură de fericire sau pentru a uita cu ajutorul vorbelor şi a vinului de o viaţa monotonă şi tristă. În centrul atenţiei o găsim pe Mary, o doamnă mereu agitată, aflată parcă pe altă planetă care-şi spune off-ul într-un mod destul de bizar. Prezenţa ei este suportabilă, dar când fiul cuplului pentru care aceasta are o pasiune se prezintă cu o domnişoară, Mary devine din ce în ce mai greu de înghiţit. Celelalte personaje, trecătoare prin acest cămin fericit sunt şi ei afectaţi de diferite tipuri de tristeţe, numai că regizorul nu insistă foarte mult asupra lor. Pentru Leigh, cei care contează sunt Tom şi Gerri şi mai ales Mary pe care o vedem din ce în ce mai mizerabilă.

Pe lângă acest cămin fericit, dar bombardat mereu ne neîmpliniţi, încă ceva te impresionează. Scena de debut în care facem cunoştinţă cu un personaj nesemnificativ, o femeie trecută de 50 de ani, apatică, ce suferă de insomnia. Deşi discută cu un medic, apoi cu un consilier nimic din ceea ce o apasă nu iese la iveală. Preţ de câteva minute ești tentat să crezi că acest personaj are un rol important, dar soarta lui rămâne un mister nedesluşit.

Despre interpretare a-ş folosi cuvinte de laudă mai ales la adresa Jim Broadbent (Tom) şi a lui Lesley  Manvile, o actriţă ce s-a identificat aproape perfect cu personajul ei, o femei tristă ce se adânceşte din ce în ce mai tare în nefericire.

Another year este un film despre fericire, despre viaţa de după 50 de ani în contradicţie cu nefericirea unora pe care timpul şi situațiile de viaţă i-a învins. Deseori ai impresia că e Leigh a încercat o pledoarie pentru viaţa de cuplu, dar parcă a vrut să sugereze mai mult. Chiar dacă  poate părea plictisitor, Another year un must see pentru că-ţi sugerează o viaţa fericită şi la o vârstă când te gândeşti că acest sentiment va dispărea.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *