Another Earth

Another Earth
D: Brit Marling, William Mapother
R:  Mike Cahill
Release: 22 Iulie 2011
US Box Office: $1.3M
Durată: 1 h 32 min.
Gen: Dramă, Science Fiction

Another Earth e o dramă independentă cu influențe sf. despre condiţia umană, despre unicitatea fiecăruia şi dramele personale de zi cu zi. Nimic nu ar fi deosebit, numai că aceste tematici sunt abordate diferit, sunt puse sub semnul întrebării când un alt pământ, o proiecţie ca într-o oglindă apare pe cerul înstelat. Sf.-ul se limitează la această idee, pentru că restul poveştii este drama unor persoane cu sufletul sfâşiat, unor persoane care nu-şi mai găsesc locul în această lume.

Evadarea nu se face brusc, ea este anevoioasă şi parcurge paşii unei vindecări necesare. Începutul este declanşat de curaj, dar nu unul dus până la capăt ci unul continuat cu o minciună.  Minciuna nevinovată  îi oferă Rhondei (tânăra vinovată pentru accident) accesul la căminul victimei.  Durerea sufletească este transpusă prin dezordine, iar curăţenia necesară o ajută pe Rhonda să contempleze şi mai mult la unicitatea individului, amenințată acum de celălalt pământ. Treptat relaţia dintre cei doi se dezvoltă, suferinţa îi aduce aproape dar adevărul nu stă mult îngropat pentru că provocă durere. În tot acest context dramatic, celelalte personaje (deloc importante) dezbat teorii despre celălalt pământ, despre ce întrebări ar adresa fiecare atunci când cel din oglindă nu ar mai fi doar o proiecţie.

Când suferinţa devine aproape imposibil de suportat, când autopedepsirea nu mai este suficientă, ideea evadări apare de nicăieri. Dornici să exploreze noul pământ cercetătorii organizează o misiune la care o să ia parte şi un om obişnuit, unul capabil să convingă în câteva rânduri de ce merită să fie martor şi participant la  un eveniment unic.


Drama regizată de Cahill este intensă, are un personaj enigmatic – în pielea unu bătrân care-şi toarnă înălbitor în urechi şi ochi – iar micile elemente de sf. te pun pe gânduri. Ideea unu alt pământ identic cu al nostru, ideea unui alt eu cu acelaşi destin, cu aceleași greşeli sunt convingătoare, dar teoria despre destinele paralele diferenţiate atunci când unul află de existenţa celuilalt şi invers oferă un aer de misteriozitate şi mai ridicat.

Pentru iubitorii de drame şi pentru cei de film independent cu elemente de sf. , Another Earth e o experienţă interesantă. Din păcate drama personajelor principale nu e un lucru nou nu are originalitate, iar povestea de dragoste dintre ei nu a venit deloc ca o surpriză. Dacă la acest capitol se lucra un pic mai bine, Another Earth putea fi un film memorabil. Aşa e doar o altă dramă cu o atmosferă convingătoare şi un elemente de sf. construite inteligent cu ajutorul dialogului.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Another Earth, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
5 Comments
  1. pikidutza
    | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *