An Education

An Education
D: Peter Sarsgaard, Carey Mulligan, Alfred Molina, Rosamund Pike
R: Lone Scherfig
Theatrical Release:Oct 9, 2009
Box Office: $12,512,069
Runtime: 1 h 40 min
Genre: Dramă

Nu e uşor să găseşti soluţia împăcării studiilor cu tentaţiile vieţii, de aceea de multe ori va trebui să alegi între educaţia pe care ţi-o oferă şcoală şi educaţia pe care ţi-o oferă viaţă. E foarte clar că sunt două lucruri diferite. De multe ori o persoană cu foarte multe studii ajunge să se lovească de problemele vieţii de zi cu zi fără să ştie cum să reacţioneze pentru că şcoală nu te pregăteşte deloc pentru cea mai mare parte din problemele de zi cu zi.

Acelşi lucru îl păţeşte şi Jenny o tânără de aproape 17 ani care se pregăteşte de continuare studiilor da Oxford până când viaţa ei monotonă este perturbată de un bărbăt matur care face parte din societatea boemă engleză a anilor 60. Minunăţiile vieţii, societatea stilată, cultura, distracţiile o orbesc treptat pe Jenny, care ajunge să renunţe uşor la calea lungă spre aceste plăceri ale vieţii şi accepte scurtătura oferită de un bărbat mai în vârstă despre care nu ştie nici ce face nici cine este mai exact. Când totul părea să mergă perfect, Jenny se trezeşte ca a abandonat şcoală şi că bărbatul care o tratase aşa frumos era căsătorit.

Evoluţia personajului principal spre maturitate este dificilă. De la o linie dreaptă ce era reprezentată de monotonia din viaţa ei, Jenny ajunge pe culmiile înalte ale societăţii burgheze ca apoi să se prăbuşească apoape de tot. Ajutorul oferit din nou de educaţie o ajută să facă următorul pas fără alte greşeli mari.

An Education ne prezintă cât de mare este diferenţa între educaţia pe care ţi-o oferă şcoala şi cea pe care ţi-o oferă viaţa de zi cu zi, iar ca să fi cu adevărat împlinit trebuie să ai parte de ambele. Totodată filmul prezintă cât de uşor pot fi părinţii manipulaţi când un bărbat mai în vârstă, serios şi şarmant promite tot ce e mai bun pentru fiica lor.

În regia lui Lone Scherfig şi beneficiind de o intrpretare deosebită oferită de Carey Mulligan, An Education îşi merită din plin nominalizările la Oscar pentru că a făcut dintr-un simplu film o lecţie de viaţă pentru oricine.

Notă: 8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
An Education, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *