An American Crime

An American Crime
D: Ellen Page, Catherine Keener
R: Tommy O’Haver
Release: 17 August 2007
Durată: 1 h 41 min.
Gen: Dramă

După ce am vizionat Jack Ketchum’s – The girl next door acum câteva luni, am decis să nu mai urmăresc producţii în care violenţa fizică şi psihică limitată doar de o imaginaţie bolnavă, este îndreptată împotriva copiilor sau adolescenţilor nevinovaţi. Nu că aş avea eu ceva împotriva violenţei, dar filmele în care degenerarea rasei umane este dusă aproape la extrem şi violenţa împotriva unei persoane lipsită de apărare este la ea acasă, îmi provoacă o stare de agitaţie, de nervozitate, o greaţă psihică constantă până la finalul filmului.

Cu toate acestea An American Crime a reuşit să mă convingă în primul rând cu distribuţia nu foarte cunoscută la vremea aceea, dar apreciată azi. În rolurile principale o regăsim pe Ellen Page şi pe Catherine Keener(40 year old virgin) şi din când în când pe James Franco în pielea unui pierde vară. Povestea are un background real, cazul Sylvia Likens, o fată de 16 ani găsită moartă în beciul unei case din Indianapolis.

Povestea prezentată cu ajutorul unei voci narative, o are în centrul atenţiei pe Sylvia o adolescentă obişnuită, lăsată în grija unei femei cu mai mulţi copii, pe nume Gertude. Aceasta ajunge să fie bătută, torturată, umilită fizic şi psihic de o femeie nebună fără pic de umanitate. Jocul bolnăvicios, greu de suportat de privitorii mai sensibili, devine de neimaginat când şi o parte din copiii lui Gertude încep să aplice acelaşi tratament. Regizorul insistă pe degenerarea rasei umane, pe plăcerea sadică de a provoca rău unei alte persoane scuzabilă de permisiunea unui părinte, când mai mulţi copii din vecini vin în pivnița unde Sylvia era ţinută şi îi aplică acelaşi tratament inuman şi umilitor.


Scenele sunt îngrozitoare pentru că Sylvia este bătută, lovită cu picioarele ca un animal, udată cu furtunul, arsă cu ţigara, umilită prin încrustarea unor cuvinte pe piele ca şi cum ar fi fost scoarţă de copac. Mai rău e că nimeni nu ia atitudine, nimeni nu realizează că ceea ce se întâmplă nu este normal.

Tot acest joc sadic îţi provoacă ură, dorinţa de a-i pedepsi pe cei vinovaţi până la ultimul. Finalitatea poveştii e un pic mai liniştitoare, dar greața psihică provocată nu se duce aşa uşor.

An America Crime e un film dur, violent, dar din păcate acestea sunt singurele puncte forte. Violenţa tinde să distragă atenţia de la celelalte minusuri, deşi nici interpretarea nu e rea. Pentru cei cu stomac şi nervi puternici, An american Crime e o experienţă interesantă, dar pentru cei mai sensibili, dezumanizarea şi violenţa poate fi deranjată.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *