Amintiri din epoca de aur

Amintiri din epoca de aur (partea 1+2)
R: C. Mungiu, H. Hofer
Durată:155 min

“Comunismul nu se face în birou ci pe teren

Cristian Mungiu realizatorul celebrului 4,3,2 premiat cu marele premiu de la Cannes nu se desminte nici de această dată chiar dacă a schimbat modul de prezentare a vieţii cotidiene din timpul perioadei comuniste. Dacă în 4,3,2 Mungiu ne-a adus în prim plan modul prin care comunismul îşi făcea simţită prezenţa chiar şi în cele mai intime şi personale probleme umane, în noua sa producţie strucurată în două părţi regizorul ne prezintă cîteva legede care circulau în pe perioada regimului comunist. Indiferent de legenda prezentată, de remarcat este atenţia acordată vieţii cotidiene şi accentul pus pe atitudinea umană vis a vis de ierarhie. Multe din obiceiurile românilor ( pregătirea comunelor şi satelor excesiv cînd vine un oficial) din perioada de atunci s-au păstrat şi după căderea regimului mulţi ani, pentru că nostalgia a dispărut cu greu.

Foarte pe scurt filmul lui Mungiu prezintă 6 legende urbane care circulau în perioada comunistă. Intrăm rând pe rând în lumea sectoristului în control, în cea a fotografului oficial şi a celui care este însărcinat cu reducerea gradului de analfabetism dintr-o comună izolată. În partea a doua suntem martori la două poveşti puţin mai dramtice care ne arată ce puteai să păţeşti dacă nu respectai cu stricteţe ordinele de la centru sau cum cei care aveau pe cineva în spate puteau ocoli chiar şi puşcăria.

Conluziile pe care le tragi după ce vizionezi acest film sunt multiple. Românii erau erau naivi, şi duplicitari arătând o faţă oficială mai mereu şi una personală rar. Filmul lui Mungiu extrem de realist chiar dacă este realizat ca un pamflet prezintă viaţa românilor din anii 80 dar perspectiva este mai degrabă tributară anilor 60 când frica, frigul şi foamea încă nu apăruse. Un film ce trebuie vizionat de toţi ce care nu ştiu cum se trăia pe vremea accea şi la ce fel de compromisuri erau dispuşi oamenii doar că să satisfacă cerinţele unui regim care le păsa prea puţin de ei.

Notă: 9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *