Alien

Alien
D: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, John Hurt
R: Ridley Scott
Theatrical Release: Jan 1, 1979 Wide
Durată: 1h 55 min.
Gen: Science Fiction, Horror

În 1979 cu un buget de doar 11 milioane de dolari Ridley Scott lansa în cinematografele din SUA, un science-fiction/horror care avea să impresioneze o lume întreagă. Poate că imaginaţia lui George Lucas a fost mult mai bogată cu doi ani în urmă când lansase primul Star Wars (unul dintre cele mai iubite filme din istorie), dar Scott venea cu science fiction spaţial destul de realist peste care a aşezat o creatură fabuloasă care rămâne şi azi atât de înfiorătoare încât nu are cum să nu te sperie.

Povestea este simplă, dar înfricoşătoare şi rece. O echipă industrială se trezeşte din somnul spaţial pentru a realiza că nu sunt în sistemul nostru solar. Conştienţi de faptul că sunt rătăciţi, echipajul spaţial decide să aterizeze pe o planetă apropiată, dar la aterizare nava suferă mici defecţiuni. Blocaţi câteva ore pe această stâncă întunecată, echipajul se decide să exploreze noul teritoriu. Surpriza este mare atunci când echipa exploratoare găseşte o formă de viaţa extraterestră care aparent este fosilizată, precum şi un câmp de ouă cu viaţa organică. Încercând să vadă ce este cu aceste ouă unul dintre exploratori este atacat de un organism. Readus pe navă pacientul cu o creatură prinsă de faţă este supus unor cercetări pentru a afla mai multe despre organismul extraterestru. Inteligentă şi atentă, Ripley (S. Weaver) începe să bănuiască că misiunea şi mesajul care i-a adus pe această planetă sunt un pic diferite faţă de ce ştie majoritatea echipajului. Scăpaţi de pe planeta misterioasă şi cu creatura moartă, echipajul se simte din ce în ce mai bine, mai ales că victima se recuperază. Totul merge minunat până la momentul cinei, când adevăratul alien se naşte croindu-şi loc prin abdomenul purtătorului.

Scena ,,naşterii” este excelntă, sângele tâşneşte ca o fântână arteziană iar noua creatură studiază mai întâi mediul înconjurător înainte de a se ascunde. Plecaţi la vânătoare, echipajul realizează rapid că mica creatură s-a trasformat într-o creatură uriaşă, apoape invincibilă care are acid molecular şi care se hrăneşte cu creier uman. Vânatul devine vânător iar membrii echipajului trebuie să găsească rapid o soluţie de exterminare. Teroarea cuprinde întreg echipajul iar scena cea mai perfectă pentru a ilustra acest lucru este aceea când Dallas (Tom Skerit ) prins într-un sistem de aerisire este mai tare cuprins de frica atunci când ştie că alienul este pe urmele lui, dacât atunci când îl zăreşte.

Pe parcursul a câteva decenii franciza alien a beneficiat de câteva continuări, dar niciuna nu afost la fel de surpinzătoare şi intensă ca şi prima. Originalitatea şi perfecţiunea creaturii impresionează orice fan al filmelor science fiction, iar androidul zemos constuit nu face decât să completeze ingeniozitatea ideilor lui Ridely Scott. Un science ficiton plin de teroare, de ingeniozitate şi de panică; un film care încă te suprinde.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *