Alice

Alice
D: Kristyna Kohoutova
R: Jan Svankmajer
Release: 1 Ianuarie 1988
Durată: 1 h 26 min.
Gen: Fantezie

Povestea  lui Lewis Carroll a avut atâtea ecranizări încât la un moment dat frumuseţea basmului s-a transformat în scenarii aducătoare doar de public doritor să vadă doar efecte speciale. Înainte ca Alice să ajungă la tv în diferitele ecranizări, înainte să devină o poveste 3D plină de culoare dar cu un fir epic destul de departe de povestea lui Lewis Carroll, Alice a fost adaptat şi în 1988 într-un mod foarte diferit faţă de tot ce am văzut până acum.

Realizat aproape ca un teatru de păpuşi, Alice iese în evidenţă prin personajele sale create din jucării (iepurele este unul umplut cu rumeguş şi este de-a dreptul sinistru, Alice când se micşorează se transformă într-o păpuşă simplă pe care cu toţii o putem vedea prin magazine, iar o omidă vorbeşte cu ajutorul unei proteze) printr-o lume ciudată care combină simbolistica cu macabrul pentru a ilustra o poveste oarecum violentă. Cu toate acestea adaptarea cehoslovacă a poveştii lui Carroll Lewis e intrigantă pentru că aventura lui Alice e ca o călătorie bizară prin mintea plină de imaginaţie a unui copil. Faptul că regizorul a optat pentru un sertar ca loc de pătrundere în această lume magică sugerează pătrunderea într-o lume mai mică, într-o lume închisă, o lume care te poate surprinde cu monştrii imaginaţiei.

Alice e o călătorie vizuală (într-un fel mi-a amintit şi de Valerie and her week of wonders) plină de atâtea simboluri încât mi-e greu să cred că cineva le poate desluşi pe toate. Ceea ce mi s-a părut fascinat este faptul că această lume magică pare răzvrătită împotriva singurului personaj uman şi că tehnica de realizare a filmului va fi împrumutată de un alt regizor mult mai celebru în multe din filmele sale.

Recomandat de Adina.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *