Albert Nobbs

Albert Nobbs
D: Glenn Close, Janet McTeer
R: Rodrigo García
Release : 27 Ianuarie 2012
US Box Office: $ 2.4
Durată: 1 h 53 min.
Gen: Drama

O bloggeriţă cinefilă se întreba de ce Albert Nobbs un film cu trei nominalizări la Oscar trece cu foarte puţin clasa când vine vorba de cotaţiile criticilor de film.  Nu ştiam ce să-i răspund atunci însă vizionarea m-a ajutat să mă lămuresc. Păi în esenţă Albert Nobbs e un film plictisitor, un film în care nu se întâmplă mai nimic, un film despre condiţia femeii în secolul XIX şi despre o homosexualitate nelămurită. Povestea curge lent şi lin, nu există nimic ieşit din comun, personajele secundare sunt statice, timbrul lor vocal şi mimica feţei schimbându-se foarte rar. Cu toate acestea o strălucire se reflectă de undeva. Interpretarea se ridică deasupra norilor şi impresionează. Glenn Close îşi merită pe deplin nominalizarea la Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, aceasta fiind extrem de convingătoare în rolul unei femei ascunsă în haine de bărbat şi după un machiaj excelent. Din păcate personalitatea personajului nu-i permite să strălucească mai mult şi din această cauză Meryl Streep va pleca acasă cu statueta.

În primele minute există un oarecare mister. Dacă n-ai avut nici un contact cu filmul nu-ţi dai seama exact dacă Glenn Close joacă rolul unui bărbat sau a unei femei deghizate în bărbat. Albert Nobbs îşi ascunde feminitatea atât de bine încât crezi că ai de-a face cu un bărbat timid, un bărbat amabil, distant, un mic Hagi Tudose irlandez care economiseşte şi ascunde fiecare bănuţ pentru a-şi îndeplini visul. Din păcate misterul se stinge rapid şi secretul lui Nobbs este aflat de privitori. Din acest moment filmul devine confuz, nu ştim dacă se insistă asupra unei homosexualităţi ascunse sau asupra condiţii femeii. Femeile ascunse după hainele de bărbaţi, fără ca nimeni să afle au renunțat la feminitate datorită unor traume, datorită faptului că Femeia de o anumită vârstă nu se mai putea întreţine. Sub hainele de bărbat acestea redescoperă plăcerea muncii şi reînvie anumite vise(ieşirea dintr-o lume mizerabilă şi pătrunderea într-o lume fără stăpâni). Totuşi ceva intervine şi pentru a fi complete, doamnele noastre deghizate în bărbaţi au nevoie familie, celula de bază a unei societăţi tradiţionale. Nobbs neobişnuit(ă) cu acest lucru, se comportă ca un copil timid, neştiutor. Eşecul  apare firesc şi în loc de dezamăgire şi deziluzie altceva intervine.


Atmosfera de secol XIX e destul de bine reconstruită. Dublinul recreat pentru Albert Nobbs pare învechit, mizerabil, agitat. Societatea e divizată între cei bogaţi şi cei săraci. Clasa de mijloc abia se afirmă prin muncă şi slujbele sunt puţine. Oraşul e cenuşiu, mizerabil pe alocuri întărind ideea unei societăți aflate în schimbare. Despre interpretarea principală am vorbit așa că îi mai menţionez doar pe Brendan Gleeson cu un rol decent, simplu şi pe Mia Wasikowska, în rolul unei domnişoare naive de care se profită prin intermediul dragostei. La final o laud pe Janet McTeer, o actriţă destul de necunoscută cu şanse destul de mari la Oscar. Personajul ei e mai bine definit, ştie mai bine ce vrea şi nu trece şi se simte că trăieşte bucurându-se de ce îi oferă viaţa.

Albert Nobbs e un film încet, plat, cu un strop de dramatism. Personajul principal e confuz, neştiutor iar acest lucru plictisește. Poate că poveste trebuia gândită altfel, poate că era necesar o mai mare profunzime, aşa că nota mică de pe site-urile de specialitate nu mă miră. Deşi e adesea plictisitor, Albert Nobbs merită vizionat pentru interpretare, pentru misterul din primele 30 de minute. Restul conturează doar imaginea de ansamblu.

Notă:6,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *