A fost sau nu a fost

A fost sau nu a fost – revoluţie în felul nostru
D: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Sapdaru
R: Corneliu Porumboiu
Release:  2006
Durată: 1h 28 min
Gen: Comedie

În regia lui Corneliu Porumboiu, A fost sau nu a fost e un film despre societatea românească, despre tipologia umană în raport cu istoria evenimenţială. Personal nu sunt fanul filmelor despre revoluţia din decembrie pentru că majoritatea se axează pe evenimente uitând, să reliefeze imaginea generală a unui popor care a privit la televizor cum câţiva le schimbă destinul.

Undeva într-un oraş tipic românesc, în care stâlpii de iluminat sunt la fel ca cei de acum 30 de ani, trei personaje, trei tipologii discută la televizor, în preajma Crăciunului despre evenimentele din decembrie 1989. Discuţia are loc la 16 ani de la evenimentul care a schimbat destinul unei ţări, dar oamenii sunt aproape la fel ca înainte de evenimente. Nea Pişcoci, un bătrânel pentru care istoria generală nu contează decât dacă-i afectează în mod direct viaţa cotidiană e cel mai reprezentativ personaj. El reprezintă tipologia românului de zi cu zi, un român dezlipit de istorie, un român indiferent, pe care nu-l interesează detaliile care compun imaginea generală a istoriei atât timp cât nu are nimic de câştigat. Deşi oraşul său a traversat 16 ani de tranziţie, Nea Pişcoci face acelaşi lucru în fiecare Crăciun (se îmbracă în Moş Crăciun pentru copii vecinilor) şi are aceleaşi obiceiuri ca şi cum timpul şi istoria nu şi-ar fi pus amprenta asupra vieţii sale.

Alături de Nea Pişcoci la dezbatere participă şi Profesorul Mănescu, un personaj neîmplinit care-şi duce traiul de pe o zi pe alta cu un salariu de mizerie şi pe care gloria îl mai poate atinge doar prin plasarea propriei persoane în nişte evenimente importante (care nici nu au avut loc). Tipologia românului care-şi doreşte să fi reuşit ceva important, dar care trăieşte cu deziluzia unei vieţi plictisitoare este perfect ilustrată de acest personaj uşor de regăsit dacă deschidem ochii în jurul nostru.

Pe lângă cei doi, cel care doreşte să obţină nişte răspunsuri este domnul Jderescu, tiparul românului devenit brusc peste noapte altcineva. El reprezintă românul reinventat, românul care-şi ascunde trecutul şi care vrea să pară mai intelectual decât este. Pentru el adevărul este doar de suprafaţă, deoarece profunzimea are consecinţe (în aceste condiţii întrebarea nu-şi mai are rostul).

Alături de cele trei personaje spectatorul observă în 80 de minute imaginea unei societăţi aflate în tranziţie, dar care nu se schimbă. Oraşul, tipologiile, oamenii sunt neschimbaţi deşi toţi încercăm să sugerăm acest lucru. Pentru aceste lucruri, pentru simplitate şi pentru faptul că nu pune la zid pe nimeni, satira lui Porumboiu merită apreciată şi integrată în noul val al cinematografiei româneşti.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *