A dangerous method

A dangerous method
D: Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender
R: David Cronenberg
Release:  23 noiembrie 2011
US Box Office: $ 5,7 M
Durată: 1h 33 min.
Gen: Dramă

Era firesc ca obsesiile lui Cronenberg să ducă şi la un film despre Carl Jung şi S. Freud. Sexul, violenţa, obsesiile din Dead Ringers, Crash, Spider şi a History of violence, au trecut graniţa imaginarului şi au poposit într-un film semi biografic despre Carl Jung şi relația acestuia cu Sigmund Freud pe durata mai multor ani. Stilul cu care ne-a obişnuit Cronenebrg în trecut este un pic abandonat pentru ceva mai comercial, prăbuşirea în obsesii nu mai este atât de evidentă şi în loc de o decadenţă glorioasă nu prea vedem mare lucru. Ajungem să ne mulţumit cu nişte grimase destul de înfricoşătoare oferite de Keira Knightly, cu câteva partide de spanking şi cu un Sigmund Freud interpretat excelent de către carismaticul Viggo Mortensen. Nici scurta apariţie a lui Vincent Cassel nu trebuie ignorată, dar parcă am fi vrut ceva mai mult.  Am fi vrut un scenariu mai complex, nişte personaje mai profunde şi nişte obsesii de zile mai. Să nu credeţi totuşi că filmul nu merită vizionat. Chiar dimpotrivă cu toate minusurile vizibile pentru ochii cinefililor înrăiţi, A dangerous method e o experienţă interesantă. Ne introduce în atmosfera începutului de sec XIX, când încă psihologia era încă la început, când psihanaliza nici nu exista.

Felia biografică începe când Carl Jung(Michael Fassebender) primeşte o nouă pacientă. Datorită unor probleme destul de severe, Carl încearcă cu Sabina Spielrein(Keira Knightly) o nouă abordare, o metodă dezvoltată de Sigmund Freud. Succesul îl apropie pe Jung de domnişoara Sabina şi o ajută să se înscrie chiar la şcoala de medicină. Relaţia pacient/doctor depăşeşte aceste limite şi între cei doi începe o aventură. Pasiunea este convingătoare, sexualitatea este explorată la maxim până când Jung întrerupe relaţia. Toată această aventură nu este convingătoare, are o stereotipie destul de enervantă şi cred că mulţi ne aşteptam la altceva. Vroiam un dialog mai închegat între Freud şi Jung, dispute cu argumente convingătoare şi refulări spectaculoase. Din păcate Freud are o prezenţă mai redusă (nişte interpretări de vise şi  câteva scrisori), mai calmă şi prietenia clădite pe o fundaţie slabă se dărâmă când Freud refuză să accepte opiniile lui Jung.


Interpretarea merită apreciată pentru că a reuşit să ne apropie de personaje. Dintre toţi cel mai convingător, cel mai carismatic, cel care la final are încă o aură misterioasă în jurul lui, este Viggo Mortensen(Freud). Nici Fassebender nu se lasă mai prejos, deşi pe alocuri personajul său devine uşor antipatic. Despre Keira aş vrea să vorbesc de bine, numai că nişte grimase, un accent rusesc şi un machiaj care să sugereze boală nu prea m-au impresionat.

A dangerous method este un film decent, însă nu are nimic din strălucire de odinioară a lui Cronenberg. Distribuţia şi atmosfera salvează impresia generală, așa că la final nu poţi să ai foarte multe regrete. Filmul poate fi vizionat cu uşurinţă pentru că are cursivitate, deşi unii cred că se aşteptau la ceva un pic mai greoi.

Notă:7/10
Trailer A dangerous method

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
13 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *