A Cat in Paris

A cat in Paris
D: Dominique Blanc, Bruno Salomone, Jean Benguigui
R: Jean-Loup Felicioli şi Alain Gagno
Release 2010
Durată: 1 h 5 min.
Gen: animatie

Anul trecut la premiile Oscar cinematografia franceză a fost reprezentată mai decât onorabil de Iluzionistul lui Sylvain Chomet. Anul acest locul lui Chomet este luat de Jean-Loup Felicioli şi Alain Gagno, care au realizat o poveste de-a dreptul încântătoare. Suspansul e credibil, povestea e încântătoare, are umor, iar tehnica impresionează prin coloristică, prin atenţia la detalii, prin mişcarea aproape continuă şi mai ales prin desenele realizate parcă de mână unui artist. Durata filmului e scurtă (depășește cu puţin 60 de minute)şi de aceea firul epic e foarte bine concentrat. Nu există momente goale, momente care să ne plictisească. Totul se desfășoară într-un ritm alert de la început până la sfârşit.

Firul epic dezvăluie mai întâi viaţa de noapte a unei pisici adorabile. Alături de stăpânul ei, un hoţ profesionist capabil să se caţere pe orice acoperiş şi să se furişeze în orice locuinţă, pisica participă la jafuri. Când soarele răsare, aceeaşi pisică se întoarce veselă în braţele unei fetiţe. Nu ştim cine este stăpânul adevărat al pisicii şi nici nu contează. Ştim totuşi că amândoi iubesc pisica şi aceasta are grijă de stăpânii ei. Destinul celor doi stăpâni se intersectează când într-o seară, Zoe o fetiţă de doar câţiva ani, traumatizată de moartea tatălui şi supărată pe o mamă implicată prea mult în munca de poliţist, urmăreşte traseul pisicii. Din acest moment lucrurile se complică, o serie de personaje negative intervin şi acţiunea dă în clocot. Atenţia privitorului e captată de aventura plină de tensiune care începe pe acoperişurile din Paris alături de Nico(hoţul de profesie), Zoe, pisica şi Victor Costa, un răufăcător notoriu.


Confruntările dintre cei doi sunt captivante, pline de tensiune şi ca într-un basm personajul negativ are mai multă putere decât ar trebui. Obsesia şi dorinţa de a învinge binele îl împing de la spate şi îl fac să realizeze lucruri aproape imposibile. Chiar şi aşa creatorii acestei animaţii au grijă de personajele principale, le aduc împreună şi îi ajută să învingă. Finalul e grandios şi pe lângă dramatism  mai regăsim şi câteva elemente de fantezie.

A cat in Paris are umor când vine vorba de răufăcători şi personaje de tranziţie. Are dramatism când aflăm povestea lui Zoe şi demonii cu care se luptă mama ei. Dar peste toate acestea are suspans, emoţie, o coloană sonoră antrenantă şi o tehnică vizuală atrăgătoare. Chiar daca nu a castigat Oscarul, pentru că a fost greu să te lupţi cu marele favorit Rango, o animaţie în pur stil american, A Cat in Paris a impresionat pe toata lumea. Păcat că acest film nu va ajunge prin cinematografele de la noi şi nici pe DVD.

Notă: 9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *