A better life

A better life

D: Demian Bichir, Jose Julian
R: Chris Weitz
Release:  24 iunie 2011
US Box Office: $ 1.8 M
Durată: 1 h 50 min.
Gen: Dramă

A better life este una dintre cele mai înduioşătoare drame despre viaţa imigranţilor mexicani prezentată pe marele ecran în ultimii ani. Şi nu vorbim despre drama(ele) unei comunităţi, ci a unei familii de imigranţi formată dintr-un tată şi un fiu. Cei doi sunt diferiţi şi privesc viaţa cu alţi ochi. În timp ce tatăl munceşte 7 zile din 7, de dimineaţă până seara pentru a-i oferi mâncare, educaţie şi un acoperiş într-un cartier ferit de găştile mexicane, băiatul său adolescent se pierde treptat în tentaţia vieţii libertine. Se apropie de o gaşcă periculoasă, se luptă pentru autoritate în şcoală şi treptat îşi pierde respectul pentru tatăl său.

Povestea prezentată de Chris Weitz (About a boy şi American Pie) prin intermediul lui Carlos Galindo(Demian Bichir) este doar una din miile care se regăsesc în comunitate de imigranţi şi pentru a contura şi o imagine de ansamblu, Weitz îşi pune personajele să pătrundă în lumea largă a imigranţilor şi să dialogheze cu aceştia. Destinul lui Carlos, un grădinar care munceşte ilegal cu ziua se schimbă când se decide să cumpere camionul şefului său. Înainte de această decizie, Carlos observă cât de greu e să munceşti fără un ajutor, să te lupţi la colţ de stradă cu alţi imigranţi pentru o slujbă de câteva zile. Decizia nu este motivată doar de dorinţa acestuia de a munci mai uşor, ci de nevoia de a-i oferi fiului său mai mult, o şcoală mai bună, o casă mai mare, o viaţă mai bună. Din păcate norocul nu este deloc de partea lui Carlos şi  în prima zi ca ”patron”, maşina îi este furată chiar de cel anagajat. Furtul are o latură dramatică, mai ales că hoţul i-a oferit cu o zi în urmă o bucată de pâine lui Carlos.

Relaţia dintre tată şi fiu se întăreşte, cei doi devin mai apropiaţi, se cunosc unul pe altul când pornesc în căutarea hoţului şi a camionetei. Pentru că nu are acte de şedere, Carlos nu poate reclama furtul aşa că porneşte cu pe urmele hoţului. Căutarea îi duce într-o lume şi mai sărăcăcioasă decât a lor, într-o lume unde familii numeroase trăiesc înghesuite într-o încăpere insalubră şi unde găştile de cartier te aşteaptă la fiecare colţ de stradă. Oamenii sunt trişti, oamenii luptă pentru fiecare bucată de pâine şi când după zile de căutări dau peste hoţ, caracterul celor doi iese în evidenţă. Dacă Luis reacţionează oarecum firesc cu violenţă şi furie, Carlos e incredibil de calm şi încearcă să-l înţeleagă pe hoţ. Când povestea acestuia iese la iveală Carlos e liniştit, dar nu renunţă la căutare. Diferenţa de atitudine creează un gol între tată şi fiu, dar apoi acest gol este umplut din nou de speranţa regăsirii camionetei.


Înainte de  aventura dramatică, Wetiz conturează diferit două lumi. Una este plină de lux, e lumea la care visează Carlos şi pe care o vede fracţiuni de secundă doar când mergea acasa de la muncă sau când se căţăra într-un palmier pentru a-l aranja. De cealaltă parte, prin ochii lui Luis se conturează o alta lume,  una mai realistă o lume plină de graffitti, de violenţă, de şcoli obişnuite şi case normale. Cele două lumi sunt în contrast şi cei doi le percep diferit. În timp ce Carlos visează la una mai bună, Luis s-a obişnuit cu cea în care trăieşte şi este pe punctul de a se integra în ea, de a deveni ceea ce tatăl lui nu şi-ar dori.

Drama lui Carlos continuă după găsirea camionetei şi am să vă las pe voi să o descoperiţi. Interpretarea oferită de Demin Bichir este fără reproş. Cu un calm deosebit acest om se lupt cu viaţă şi nu renunţă niciodată. Deşi este furat reacţia lui când este faţă în faţă cu hoţul e una plină de bunătate şi compasiune. Singurul moment de furie se manifestă când cineva încearcă să-i ia ceva drag şi atunci fără frică îl înfruntă pe agresor. Nu e vorba de o confruntare fizică ci de una psihică în care pe faţa lui Carlos se pot citi toate frustrările şi ghinioanele acumulate în ultima vreme. În rolul unui om visător, unui om bun, unui o cum mulţi ne-am dori să fim, Bichir este senzaţional şi pentru această interpretare îşi merită pe deplin nominalizarea de la Oscar.

A better life e un film impresionat cu o interpretare pe măsură. Drama imigranţilor porneste de pe o scară personală şi de aici se conturează şi imaginea de anasamblu. Fără artificii şi fără exagerări, A better life e surpriză plăcută care ar fi trebuit să-şi facă loc şi prin cinematografele noastre.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
A better life, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Tags:
11 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
 1. m@ri@n
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *