50/50

50/50
D: Joseph Gordon-Levitt  Seth Rogen, Anna Kendrick
R: Jonathan Levine
Release: 30 Septembrie 2011
US Box Office: $ 35 M
Durată: 1 h 40 min.
Gen: Dramă, Comedie

N-ai cum să nu-i iubeşti pe americani cu micul lor dejun sănătos, cu alergatul dis de dimineaţă pe nişte alee cum numai în tablouri vezi. N-ai cum să nu-i iubeşti pe americani cu spitalele lor frumoase, cu medicii lor experimentaţi, cu marijuana lor medicinală şi cu sensibilitatea lor faţă de cancer. La noi în schimb când un român primeşte diagnosticul de cancer, nu-l trimite nimeni la terapie, nu-i oferă nimeni cea mai bună echipă de chirurgi. Al nostru pacient trebuie să se mulțumească dacă primeşte la timp doza de chimioterapie ca să aibă măcar o şansă din 100 să supravieţuiască (nu 50 din 100). Să nu credeţi că la ei e numai lapte şi miere, că doar mulţi dintre noi am văzut Sicko, dar măcar cei când vezi un film cu spitale nu te îngrozeşti ca atunci când într-un film românesc mai apare un spital sau un doctor.

Revenind la film, 50/50 un film cu un mare sâmbure de adevăr – viaţa scenaristului Will Reiser, îl are în rolul principal pe Jospeh Gordon Levitt. Acesta îl interpretează pe Adam un tânăr de 27 de ani, care nu fumează, nu bea, aleargă şi chiar reciclează (după cum o mărturiseşte chiar el). După câteva săptămâni cu dureri de spate, Adam se prezintă la doctor şi în loc de o veste liniştitoare doctorul îi aruncă un faţă un diagnostic prea complicat pentru a fi reţinut, dar care se poate rezuma printr-o formă rară de cancer la coloana vertebrală. Vestea îl năuceşte, cam ca pe oricare dintre noi care am avut măcar o dată nişte probleme mai serioase de sănătate. Vorbele doctorului nu-i mai intră pe ureche, un hău apare brusc şi totul pare ca un coşmar. Speriat de ceea ce urmează, dar bucuros că îi are alături de el pe cel mai bun prieten al său, Kyle(Seth Rogen) şi pe iubita sa, Adam începe chimioterapia alături de doi domni respectabili. Umorul nu-l părăseşte, regretele încă nu-l cuprind şi frica de moarte este doar probabil în cele mai ascunse gânduri ale sale. Sesiunile alături de un terapeut mai tânăr ca el îl ajută şi treptat între cei doi se formează o legătură.


Deşi este un film despre cancer, 50/50 o puternică doză de umor. Depresia acaparează scena doar spre final, dar şi atunci are un rol curativ pentru că-l ajută pe Adam să stabilească o altfel de legătură cu terapeuta sa. În restul timpul 50/50 are umor, o atitudine echilibrată (nici prea mult umor că strică, dar nici nu vedem prea des depresii şi scene triste).  Râsetele se datorează în primul rând lui Seth Rogen, care mai mereu îşi ia peste picior prietenul, îl necăjeşte sau îi distrage atenţia apelând la sex. Privit de la distanţă Kyle, pare un egoist, un tânăr cu gândul doar la următoarea cucerire, dar în realitate această atitudine îl ajută să-şi păstreze optimismul în timp ce prietenul lui se luptă cu o boală chinuitoare.

Despre actori nu vă zic multe pentru că mai toţi sunt strălucitori. Joseph Gordon Levitt conduce ostilităţile  pentru că te convinge în fiecare clipă. Actorul se identifică (pe tot parcursul filmului Levit îţi creează impresia că-şi joacă propria poveste, propriul destin, așa ca la acest capitol actorul merită numai aplauze) extrem de bine cu personajul şi reușește să te impresioneze cu starea euforică, cu suferinţa sa, cu umorul, cu atitudinea optimistă, cu depresia şi chiar cu obiceiurile sale rutinale. Alături de el Angelica Huston e ca în vremurile bune, interpretând aproape perfect o mamă cu multe pe cap, dar care vrea să se implice mai mult decât poate. Nici Seth Rogen şi Anna Kendrick nu se lasă mai prejos, deşi rolurile sale nu mi s-au părut la fel de convingătoare.

50/50 este uşor de vizionat pentru că personajele transmit optimism şi putere, pentru că transformarea fizică şi psihică a lui Jospeh Gordon Levitt te convinge. Fără umor şi fără atitudine filmul era mult mai anost şi probabil mai greu de privit, dar aşa vizionarea e chiar un mic deliciu.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
50/50, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
9 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *