2046

2046
D: Liu Gong, Tony Leung Chiu Wai
R: Kar Wai Wong
Release: August 2005
US Box Office: $ 1.2 M
Durată: 2h 3 min
Gen: Romance

2046 e o operă de artă, un film sublim dedicat romantismului clasic, frumosului feminin (a ales în distribuţie cele mai frumoase şi talentate actriţe asiatice) şi iubirii mereu neîmplinită. Ca o simfonie, filmul lui Wong este o experienţă senzuală, intensă plină de romantism şi dublată de o coloană sonoră care te face să trăieşti alături de personaje, să le înţelegi sentimentele, reacţiile şi frustrările. Povestea ce începe în 2046, dar care se desfăşoară mai mult spre sfârşitul anilor 60, se axează pe destinul personajului Chow Mo din capodopera In the Mood for love.

Când legenda secretelor (o gaură în copac unde cineva îşi mărturiseşte cele mai apăsătoare secrete, ca apoi să o astupe pentru ca nimeni să nu le afle) îşi face simţită prezenţa, realizezi că Wong are de gând să continue în aceeaşi manieră povestea începută în celălalt film. Maniera este într-adevăr aceeaşi, personajele feminine sunt la fel de senzuale şi elegante, dar parcă Chow e schimbat. Personajul cheie nu mai e acelaşi bărbat apăsat de o dragoste imposibilă, o dragoste refuzată, ci unul care s-a transformat într-un scriitor nefericit visător mereu la ceea ce-a pierdut (nu neapărat persoana, ci sentimentele). În aceste condiţii, Chow, reîntors din Singapore, decide să se cazeze în camera 2046. Pentru că hotelul se afla în renovare, acesta se mulţumeşte cu cea de lângă, 2047. După ce renovările sunt duse la capat, Chow nu se mai mută şi începe o relaţie ciudată, dar interesantă cu o domnişoară pe nume Bai Ling (Zhang Ziyi – House of flying Daggers). Relaţia lor se bazează pe pasiune, dar niciodată pe sentimente. Totul este ca un joc de şah între cele două personaje până când sentimentele încep să apară. Pentru că în esenţa sa Chow este nefericit, relaţia din cei doi se sfârşeşte. După un timp o nouă relaţie nevinovată se iveşte. Alături de fiica proprietarului, o domnişoară talentată îndrăgostită de un japonez, Chow reușește să scrie o poveste despre iubire, despre sentimente, plasată într-un viitor îndepărtat. Finalul poveştii este trist (nu vă dezvălui şi alte detalii), iar rugămintea de a-l schimba rămâne neonorată. Trist şi nefericit, Chow se adânceşte în fobia jocurilor de noroc, până când o doamnă misterioasă îl salvează.

Povestea e artistică şi plină de sentimente pe tot parcursul ei, dar ceea ce te impresionează cu adevărat nu e destinul lui Chow, ci cel al personajului din viitor (o proiecţie a trăirilor sale) aflat într-un tren. Acesta este mistuit de o întrebare filozofică al cărei răspuns probabil ar face mai mult rău decât bine (oare androidul menit să-l acompanieze şi să-l îmbrăţişeze îi refuză iubirea datorită unui program deficitar sau datorită faptului că sentimentele sale sunt pentru altcineva).

2046 e un film emoţionant, cu un ritm lent dictat de o viaţă melancolică şi de o muzică cel puţin în acelaşi ton. Personajele şi trăirile lor sunt importante, dar Wong are grijă ca fiecare gest, fiecare ţigară, strop de ploaie să fie încărcate de un feeling artistic excepţional. Faptul că avem două poveşti (una scurtă şi una mai elaborată) despre sentimente nu ar trebui să ne mire, pentru că Wong a mai făcut acest lucru, dar senzaţionalul este dat de identificarea unuia cu celălalt, aceiaşi care nu pot să îmbrăţişeze dragostea adevărată.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
2046, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
6 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *