13

13
D: Sam Riley, Jason Statham, Ray Winstone, Mickey Rourke, Michael Shannon
R: Gela Babluani
In Theaters: 2010
Durată: 1 hr. 33 min.
Gen: Dramă, Suspans

La cinci ani de la fulminantul 13 Tzameti, o lecţie despre modul în care norocul poate fi definit şi despre cei care-l testează mereu, Gela Babluani se întoarce cu remake-ul propriului său film pentru a mulţumii o naţie de fast food eaters care nu apreciază un film dacă nu este în limba engelză.

Cu o distribuţie pentru publicul larg, Jason Statham, Mickey Rourke şi Ray Winstone, 13 ne prezintă povestea unui tânăr electrician cu probleme financiare, care fură identitatea unui bărbat pentru a intra într-un joc secretos care teoretic trebuie să-i aducă foarte mulţi bani. După un drum întortocheat menit să-şi încurce pe cei care ar dori să-l urmărească, tânărul naiv ajunge într-o locaţie unde o serie de oameni pariază pe norocul fiecărui participant la o ruletă rusească cu mai multe runde. Jocul este simplu, cine supravieţuieşte avansează mai departe în acest joc mortal. Tensiunea creşte de la o rundă la alta, iar jucătorii sunt din ce în ce mai stresaţi. Interesant este că în acest joc dezamăgirea apare doar pe chipul pariorilor pentru că au pierdut nu şi pentru că cineva şi-a pierdut stupid viaţa.

Diferenţele faţă de original (excludem distribuţia – care se remarcă aici prin rolul făcut de Michael Shannon) sunt foarte mici (păianjenul pe bec, o locaţie mai fiţoasă, fraţii Japer şi Ronald) astfel că vizionarea pentru cei care au văzut prima parte poate fi dificilă tocmai datorită sentimentului de déjà-vu. Jocul este acelaşi, replicile sunt deseori identice iar atitudinea personajului principal nu este foarte diferită chiar dacă este interpretat de un alt actor faţă de original.

Faptul că regizorul a optat de data aceasta pentru varianta color demonstrează ca acest film a fost făcut pentru a impresiona şi publicul larg (spre deosebire de original care este mai mult pentru cunoscători). Nu ştiu dacă un remake semnat de acelaşi regizor a fost ideea cea mai bună pentru că teoretic şi practic acesta şi-a exprimat o dată punctul de vedere despre subiect dar, cu toate acestea nu am fost dezgustat de vizionarea unui film care are doar o faţadă diferită faţă de original.

PS: Dacă sunteţi cinefil vă recomand să vizionaţi originalul (despre care puteţi citi aici) chiar dacă aţi apucat să vedeţi deja versiunea aceasta.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *